Hlavní obsah

Další britsko-ruský konflikt. Moskva měla ovlivňovat parlamentní volby

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr zahraničí Dominic Raab.

Reklama

Ruští hackeři se měli pokusit odcizit poznatky špičkových britských, amerických a kanadských vědců ohledně vakcíny proti koronaviru. Britský ministr zahraničí také tvrdí, že se Rusové pokusili ovlivnit loňské parlamentní volby.

Článek

Vražda Alexandra Litviněnka radioaktivním poloniem v Londýně, pokus o vraždu Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury rovněž zbraní hromadného ničení a teď veřejné obvinění Moskvy z pokusu ovlivnit parlamentní volby. Dlouhodobě velmi špatné britsko-ruské vztahy čeká pravděpodobně další zatěžkávací zkouška a pokračování „doby ledové“.

Velká Británie navíc ve čtvrtek ve společném prohlášení se Spojenými státy a Kanadou obvinila Ruskou federaci a její špiony z pokusu o krádež duševního vlastnictví západních farmaceutických společností a akademických institucí, které se týká koronavirového výzkumu. Podle Telegraphu jde o pokus získat nejnovější poznatky o vývoji vakcíny proti novému typu koronaviru.

Vážné obvinění ze strany šéfa ostrovní diplomacie Dominica Raaba přichází v okamžiku, kdy se každým dnem očekává zveřejnění podle všeho mimořádně výbušné zprávy parlamentního výboru o ruském vlivu ve Spojeném království. Zveřejnění zprávy před prosincovými parlamentními volbami zabránil sám premiér Boris Johnson, což vyvolalo spekulace, že materiál silně kompromituje Johnsonovu Konzervativní stranu a její představitele.

Pokus získat mimořádně cenné poznatky o vývoji vakcíny proti novému typu koronaviru má mít na svědomí ruská hackerská skupina Cozy Bear. Ta je v komuniké vlád USA, Kanady a Spojeného království poprvé oficiálně spojovaná s ruskými tajnými službami. Její hackery známe také pod označením APT 29 nebo The Dukes.

Terčem útoku, který měl začít už v únoru 2020, měly být vědecké kapacity ve třech zmiňovaných státech. V Británii měli útoku čelit vědci z Oxfordské univerzity a londýnské Imperial College, uvádějí The Times.

Ohledně vměšování do parlamentních voleb, které loni v prosinci jasně ovládli Johnsonovi konzervativci, si je Raab takřka jistý, že ho mají na svědomí Rusové, kterým se podařilo nezákonně získat citlivé dokumenty londýnské vlády. Ty se měly primárně týkat britsko-amerických jednání o smlouvě o volném obchodu. Objevily se napřed na platformě Reddit a poté je ve své kampani použil tehdejší šéf britských labouristů Jeremy Corbyn.

Investigativní novinář Luke Harding považovaný za jednoho z největších znalců britsko-ruských vztahů si na Twitteru rýpl, že Raabovo prohlášení neobsahuje sebemenší zmínku o ruském pokusu ovlivnit referendum o brexitu v roce 2016, o čemž se v posledních letech objevují stále silnější indicie.

Dominic Raab přiznává, že „sice nejsou důkazy o rozsáhlé ruské kampani týkající se parlamentních voleb, ale jakýkoli pokus o vměšování do demokratických procesů je zcela nepřijatelný“. Šéf britské diplomacie dodal, že si vláda Jejího Veličenstva osobuje právo na tyto kroky v budoucnu patřičným způsobem reagovat. Londýn naposledy po aféře Skripal sáhl k vyhoštění ruských diplomatů z Británie, k čemuž se připojila řada dalších evropských států, včetně České republiky.

Reklama

Doporučované