Hlavní obsah

Další člen klíčového týmu v boji proti koronaviru je nakažený

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Reklama

Ladislav Dušek, který je členem Centrálního řídícího týmu, má pozitivní test na koronavirus. Seznam Zprávám to potvrdily čtyři zdroje.

Článek

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek je již druhým členem Centrálního řídícího týmu, který má potvrzený případ nákazy koronavirem.

Seznam Zprávám to potvrdili dva pracovníci Ústavu zdravotnických informací a statistiky, jeden člen Centrálního řídícího týmu a jeden zdroj blízký Úřadu vlády.

Mluvčí úřadu Lenka Svobodová však na telefonáty ani SMS dotaz zatím nereagovala. Ladislav Dušek Seznam Zprávám řekl, že jeho zdravotní stav nemusí nikoho zajímat.

„Moje zdravotní hodnocení nechte na lékařích, já svá osobní data s nikým nesdílím. Nejsem veřejná osoba a můj zdravotní stav nemusí nikoho zajímat. Jsem tu od dat,“ řekl Dušek Seznam Zprávám.

„Ladislav Dušek má pozitivní test na koronavirus, jedná se tak zatím o druhého člena Centrálního řídícího týmu, který je pozitivní,“ uvedl pro Seznam Zprávy zaměstnanec ÚZIS, který si nepřál být jmenován.

Kromě Duška je pozitivní i hlavní hygienička Jarmila Rážová. Oba se spolu s dalšími členy Centrálního řídícího týmu účastnili úterního jednání s premiérem na Úřadu vlády. Přítomen byl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, plukovník Petr Šnajdárek nebo vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Andrej Babiš ale do karantény nemusí, protože měl na sobě během jednání dle jeho slov respirátor třídy FFP2.

„Kontakt s premiérem byl v roušce ve vzdálenosti asi 3,5 metru a v prostoru, který má čtyři nebo pět metrů vysoké stropy, takže tam je vysoký objem vzduchu. Nebyl vůbec na bližší vzdálenost, mluvilo se do mikrofonu,“ komentovala pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Naopak ministr Vojtěch do domácí karantény nastoupil, protože přišel od začátku týdne několikrát s hlavní hygieničkou do styku. Jeho testy na koronavirus jsou ale negativní.

„Jsem covid negativní. Nyní mě čeká desetidenní domácí karanténa. Na dálku budu normálně fungovat,“ napsal ministr na Twitter.

Ještě před úterním jednáním na Úřadu vlády se oba zúčastnili představení aplikace eRouška 2.0 s desítkami lidí.

Foto: Seznam Zprávy

Hygienička Jarmila Rážová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na úterní akci s novináři.

Byla mezi nimi zhruba dvacítka novinářů z různých redakcí, z toho i dva lidé z redakce Seznam Zpráv. Šlo o neformální setkání, kdy lidé seděli blízko sebe. Někteří z nich musí nastoupit do karantény.

Ministerstvo zdravotnictví zavedlo v budově povinné nošení roušek. „Na Ministerstvu zdravotnictví byla na základě zjištěné skutečnosti ihned zavedena režimová opatření, jako je povinnost nosit roušky a část zaměstnanců bude z preventivních důvodů pracovat z domova,“ napsala ve vyjádření Gabriela Štěpanyová, ředitelka tiskového odboru.

Reklama

Doporučované