Hlavní obsah

Další letecká spojení z Prahy: Smartwings do Středomoří, ČSA do Londýna

Foto: Vladislav Pavlík

Ilustrační fotografie.

Reklama

České aerolinky plánují obnovit během června a července další letecká spojení. Smartwings spustí lety až do 19 destinací ve Středomoří, České aerolinie pak vedle dalších tří obnovených linek budou nově létat do Londýna.

Článek

Další linky budou dopravci obnovovat podle situace.

Smartwings začnou s obnovováním provozu 10. června, kdy začnou až třikrát týdně létat do Splitu. Od července pak dopravce plánuje obnovit lety do 12 řeckých destinací, konkrétně na ostrovy Kréta, Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Lefkada (Preveza), Samos, Santorini, Kefalonia, Karpathos, do Soluně a Kavaly. Ještě v červenci by pak měly být obnoveny také spoje na Mallorku, Kanárské ostrovy, Kypr (Larnaka), Madeiru (Funchal) a do Bulharska (Burgas a Varna). Aerolinky budou do těchto destinací létat z Prahy i regionálních letišť v Česku.

ČSA plánují další vlnu spouštění přerušených linek na polovinu června. Od 15. června obnoví lety do Košic, a to třikrát týdně. O den později začnou také třikrát týdně létat do Budapešti a od 17. června dvakrát týdně i na islandské letiště Keflavík. Novinkou bude od 25. června pravidelná linka ČSA z Prahy na největší londýnské letiště Heathrow, kam bude dopravce létat denně.

ČSA i Smartwings už v minulosti do Londýna létaly, na konci loňského roku však linku zrušily. Stejně dopadly i lety do Birminghamu. Důvodem pro zrušení linek bylo především odstavení letadel Boeing 737 MAX, jejichž provoz je celosvětově zastaven kvůli dvěma nehodám už od loňského jara.

Skupina Smartwings, do které oba dopravci patří, nyní řeší problémy způsobené koronavirovou krizí a zastavením provozu. Zástupci vlády v minulých týdnech připustili, že by stát mohl dopravci pomoci, například formou úvěru, garance za komerční půjčku nebo i odkupem celé společnosti. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) k tomu řekl, že Smartwings jsou strategickou firmou, preferuje však řešení v rámci společnosti a případný odkup firmy je až poslední variantou.

Reklama

Doporučované