Hlavní obsah

Co čekat od nových iPhonů? Umělá inteligence na scéně, čekání na 5G

Světový odbyt Applu a dalších značek, nejprodávanější modely, nejúspěšnější iPhone vůbec a trh v Česku.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Apple dnes večer představí tři nové verze svých telefonů iPhone. Půjde o modely iPhone 11, iPhone 11 Pro a iPhone 11 Max. Americká společnost je ukáže na prezentaci, která začne v sedm hodin večer středoevropského času.

Článek

Otázka zní: budou nové iPhony podporovat 5G?

Ano i ne. S informací o podpoře sítí nové generace u nových modelů přišel analytik Ming-Chi Kuo, ale měl na mysli až další řadu (označenou číslem 12) mobilních telefonů firmy Apple. Ty, které představí dnes večer, zůstanou ještě u internetové klasiky.

Rychlejší a kvalitnější?

Novinky dnešního večera budou podle dalších spekulací zřejmě vybaveny rychlejšími procesory, větší pamětí, kvalitnějšími kamerami a zákazníci budou patrně moci vybírat i mezi novými barevnými provedeními.

Podle agentury Bloomberg budou dva „nejchytřejší” modely na zadní straně vybaveny trojicí kamer, která jim umožní širokoúhlé fotografování.

Rozhovor se šéfredaktorem magazínu AppleCrunch Filipem Houskou. Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

Umělá inteligence a vylepšení u fotek a videa

Poté, co Apple koupil společnost Intel, měl lepší možnost pro vývoj technologií 5G. Nové možnosti tak otevřely cestu i pro to, že součástí nových iPhonů bude také umělá inteligence nebo automatická korekce fotografií a přímé upravování videa ještě během nahrávání.

Apple Pencil nebude a rychlonabíjení bude prémiové a drahé

Analytik Kuo ale přináší i ne už tolik dobré zprávy. Ani jeden z iPhonů 11 podle něj třeba nebude podporovat Apple Pencil, o čemž se ještě nedávno dost spekulovalo. Potěšeni pravděpodobně nebudou ani ti, kteří u nových zařízení očekávali obousměrné bezdrátové nabíjení. To podle odborníkových zdrojů nesplňovalo přísné požadavky společnosti. A to by se mohlo promítnout na prodejnosti novinek.

Nabíječky prémiové jedenáctkové řady mají být s 18 W výkonnější a součástí balení by mohl být i kabel Lightning/USB-C. Rozšíření bude ale zájemce podle magazínu Letem světem Applem stát i 1 000 korun a více.

Lepší chytré hodinky

Odborníci rovněž očekávají, že vzhledem k minulým prezentacím nebudou nové modely jedinými novinkami představenými na události. Šéf Applu Tim Cook podle nich uvede i další modernizované produkty. Pravděpodobně to bude další generace hodinek Apple Watch.

Představování odstartuje v 19:00 SELČ a sledovat jej bude možné živě i přes mikroblogovací síť Twitter nebo YouTube.

Apple v Česku

V Česku byl Apple v letošním druhém čtvrtletí v prodejích třetí se 148 tisíci. Čeští zákazníci si od americké společnosti koupili meziročně o 22 tisíc iPhonů méně. Druhý byl Huawei, kterému odbyt také klesl, a to o 17 tisíc na 154 tisíc smartphonů. Zvítězil korejský Samsung, který ovládá celý evropský trh. Čechům prodal jako jediný vyšší počet svých zařízení. Celkově šlo o 50 tisíc a dohromady pak tedy o 369 tisíc chytrých telefonů.

Reklama

Doporučované