Hlavní obsah

Německo zastavilo očkování AstraZenecou. Lidé mladší 60 let ji nedostanou

Foto: Profimedia.cz

AstraZeneca. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Evropská léková agentura před nedávnem uvedla, že je vakcína od AstraZenecy bezpečná. Některé země k ní ovšem stále mají výhrady. V Německiu a také v Kanadě touto látkou přestali očkovat osoby mladší 60 let.

Článek

Očkovací látku od britsko-švédského výrobce přestala používat berlínská metropole. Jako první tam s takovým krokem přišla vyhlášená nemocnice Charité. O chvíli později oznámila berlínská senátorka Dilek Kalayciová, jež je zodpovědná za sektor zdravotnictví, že Berlín pozastavuje vakcinaci AstraZenecou pro všechny lidi mladší 60 let.

„Tento krok byl z pohledu Charité nezbytný, neboť se mezitím v Německu vyskytlo několik případů mozkové žilní trombózy,“ vysvětlila podle zpravodajského webu Deutsche Welle postup berlínské kliniky její mluvčí Zinglová.

Leif Erik Sander, lékař z Charité, na Twitter napsal, že se v Německu objevilo 31 případů takového onemocnění mezi 2,7 milionu naočkovaných AstraZenecou. „Je to vzácná, ale velmi vážná komplikace,“ uvedl zdravotník.

Podle úřadů jde o preventivní opatření a Berlín nyní žádá o poradu na spolkové úrovni. Chce, aby posudek o preparátu vypracovali odborníci z Institutu Paula Ehrlicha – ten v Německu funguje jako lékový regulátor.

Kromě metropole zastavila vakcinaci AstraZenecou i většina nemocnic v Severním Porýní-Vestfálsku a očkování žen mladších 55 let přerušil také okres Euskirchen v téže spolkové zemi.

A teď následuje celé Německo. To se bude řídit doporučením očkovací komise nepoužívat vakcínu od britsko-švédského konsorcia AstraZeneca pro osoby mladší 60 let. Po jednání s ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem a spolkovými zeměmi to prohlásila kancléřka Angela Merkelová, podle které není možné závěry očkovací komise ignorovat.

Nejasný poměr mezi přínosy a riziky

K podobnému kroku přistoupila už v pondělí i Kanada. Ta podle britského listu The Guardian přestala všechny osoby mladší 55 let očkovat AstraZenecou. A to kvůli obavám z, byť vzácného, výskytu krevních sraženin.

Kanadský Národní poradní výbor pro imunizaci tak rozhodl kvůli bezpečnosti pacientů – vakcinace AstraZenecou podle jeho místopředsedkyně Shelley Deeksové představuje pro dospělé mladší 55 let potenciální riziko.

Severoamerický stát tak učinil po prozkoumání dat z evropských zemí, podle kterých vychází najevo, že se krevní sraženiny vytvoří u jednoho očkovaného ze 100 tisíc. Podle původních předpokladů mělo jít o jednoho člověka z milionu. Většina z těch, u kterých se krevní sraženiny objevily, byly podle Deeksové ženy mladší 55 let.

„Ačkoliv stále věříme, že přínosy (vakcíny) pro všechny věkové kategorie převažují nad riziky, nejsem spokojený s ‚možná‘. Na to, abych mohl přesně zanalyzovat poměr mezi přínosy a riziky, potřebuji vidět další data z Evropy,“ uvedl podle Guardianu kanadský lékař Joss Reimer.

Dánsko prodloužilo odstavení AstraZenecy

Před několika týdny zastavilo očkování vakcínou od AstraZenecy 18 států, většina z nich evropských. Diskutovalo se právě o riziku krevních sraženin a bezpečnosti očkovací látky. Debatu následně rozsekla Evropská léková agentura (EMA), jež vakcínu prošetřila a shledala ji „bezpečnou a efektivní“.

Ne všichni se závěry úřadu ale řídí. Mezi těmi, kteří AstraZenecou v současnosti částečně, či vůbec neočkují, jsou skandinávské státy. Dánsko minulý čtvrtek oznámilo, že přerušení vakcinace touto očkovací látkou prodlužuje o další tři týdny.

Foto: Profimedia.cz

Představitelé dánského boje s covidem-19, šéf Národní rady pro zdraví Soeren Brostroem a předsedkyně Dánské lékové agentury Tanja Erichsen minulý čtvrtek oznámili, že pozastavení očkování AstraZenecou Dánsko prodlouží o další tři týdny.

Dánské ministerstvo zdravotnictví jako důvod podle zpravodajského webu Voice of America News uvedlo, že v této době provede další bezpečnostní testy, aby vyšetřilo potenciální spojitost mezi tvorbou krevních sraženin a vakcínou od britsko-švédského výrobce.

Do poloviny dubna nebude podle serveru Euronews tuto očkovací látku používat ani Norsko. Švédsko, Finsko a Island nyní používají AstraZenecu jen pro vakcinaci seniorů.

Italský premiér se nechal naočkovat

Například ve Francii nyní roste kvůli mezinárodním obavám ze zdravotních rizik spojených s AstraZenecou skepticismus ohledně vakcinace touto látkou i mezi lidmi.

42 procent dotázaných Francouzů nepovažovalo AstraZenecu podle průzkumu agentury YouGov za bezpečnou ještě před kauzou s krevními sraženinami. Nyní se poměr skeptických Francouzů vyšplhal na šest z deseti.

S obavami lidu se rozhodl podle serveru Business Insider bojovat italský předseda vlády Mario Draghi. Dávku AstraZenecy, již Itálie předtím na nějakou dobu z očkovací kampaně odstavila, nechal Draghi naočkovat sobě i své ženě. Oběma je 73 let.

Reklama

Doporučované