Hlavní obsah

Koronavirus vzal desítkám moravských obcí tradiční hody

Kvůli koronaviru některé obce na jižní Moravě zrušily hody. Jiné je zachovaly.Video: Tomáš Mitvalský, Jan Kozel

 

Reklama

Koronavirová epidemie změnila tradiční podobu jihomoravských hodů. Některé obce je letos zrušily, jiné je pořádají v omezené míře. Tam, kde se hody konají později, budou většinou zachovány v tradiční podobě.

Článek

Víno, hudba a tanec. To vše neodmyslitelně patří k tradičním hodům, které se každoročně konají v obcích po celé jižní Moravě. Desítky z nich o svou tradici poprvé za dobu pořádání přijdou. Na vině jsou koronavirová opatření, kvůli kterým nebylo možné hody v tradiční podobě naplánovat. O změně termínů se neuvažovalo, protože by to odporovalo tradici.

Jednou z obcí, ve které se hody letos nepořádaly, byly Sudoměřice na Hodonínsku. Definitivní rozhodnutí o jejich zrušení padlo v květnu. „V té době byl maximální počet účastníků akce 100 lidí. Další opatření, jakými byly například roušky nebo dvoumetrové rozestupy, nedovolovaly uspořádat hody v tradiční podobě. Proto jsme se je raději rozhodli zrušit,“ řekl starosta obce František Mikéska.

Posunout hody na pozdější termín by podle něj odporovalo historické tradici. „V našem případě slavíme výročí poklepání základního kamene kostela. Jinde se slaví třeba vysvěcení nebo výročí patrona,“ dodal. Obyvatelé obce ale o všechny folklorní akce nepřijdou. Už na podzim je čekají hody k výročí patrona obecního kostela.

Sudoměřice nejsou jedinou obcí, kde se letos hody nekonaly. Stejně se rozhodli například v Hovoranech na Hodonínsku. „Změnu termínu jsme zavrhli. Řekli jsme si, že buďto budou hody v původní termín a v plné parádě, nebo nebudou vůbec,“ vyjádřil se Michal Šurýn, předseda kulturní komise v Hovoranech.

V jiných obcích se budou hody pořádat v omezené míře. K takovému kroku se rozhodli například ve Valticích na Břeclavsku, kde se místo tří dnů hody zkrátí na jeden. „Jak se situace uvolnila, tak jsme se hody rozhodli uspořádat. Ale jen v omezeném režimu. Nebudou se konat na náměstí, ale na zahradě místní restaurace. V neděli se však bude konat tradiční hodová mše,“ sdělil Miroslav Lišovský, předseda Valtické krojované společnosti.

Naopak některé obce na jihu Moravy budou pořádat hody v tradiční podobě. V Popicích na Břeclavsku už přípravy vrcholí. „Definitivní rozhodnutí o tom, že hody budou, padlo v červnu. Tehdy se uvolnila většina hygienických opatření. Stárci za hody bojovali zhruba od poloviny května,“ řekl starosta obce Marek Sekanina.

Podle něj jsou současná hygienická opatření mnohem lépe splnitelná. „Na sociálních zařízeních i u baru budou dezinfekční prostředky. Víno se bude pít z jednorázových kelímků,“ upřesnil.

Krojované hody je čekají už tento víkend. „Začali jsme včera, když sem dovezli stromky a májky. Dnes to tady chystáme. Čistíme stromky a zdobíme je. Zítra nás v pět hodin odpoledne čeká stavění máje,“ sdělil hlavní stárek Robert Škola.

Mezi dalšími obcemi, které hody pořádají v nezměněné podobě, je například Josefov na Hodonínsku. „Vydali jsme doporučení, aby byli lidé ohleduplní a dodržovali hygienická opatření. Také budou k dispozici dezinfekční prostředky,“ řekl starosta obce Vojtěch Pospíšil. Hody, které letos nebyly zrušeny, budou v obcích na jihu Moravy probíhat po zbytek léta.

Reklama

Doporučované