Hlavní obsah

Další odklad v kauze Čapí hnízdo, žalobce musí požádat o nové vydání Babiše

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Farma Čapí hnízdo.

Reklama

Vyšetřovatelé budou již potřetí žádat poslance, aby vydali premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání.

Článek

Rozhodnutí žalobce, zda bude v kauze Čapí hnízdo navržena obžaloba premiéra Andreje Babiše a manažerky Agrofertu Jany Mayerové (Nagyové), se znovu odloží. Je pravděpodobné, že to bude minimálně o několik dalších týdnů.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch bude totiž muset před dalším postupem v kauze znovu žádat Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Důvodem je fakt, že dosluhujícímu premiérovi vznikl zvolením v den voleb nový mandát poslance.

Že se Jaroslav Šaroch musí takto zachovat, potvrzují oslovení advokáti a také mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„V tuto chvíli by ho policie a státní zastupitelství neměly stíhat. Nedovedu si představit, že by nyní vzniklo nějaké rozhodnutí. Tedy třeba to, že by mohla být podána obžaloba. Budou muset znovu požádat Poslaneckou sněmovnu o souhlas s trestním stíháním,“ řekl advokát Tomáš Gřivna.

„Rozhodně se to dál nemůže posunout k soudu, než bude v této otázce jasno. Je nepochybné, že podání obžaloby je pokračování trestního stíhání,“ doplnil.

A jeho slova potvrzuje také ústavní právník Jan Kysela. „Bez souhlasu s vydáním k trestnímu stíhání pana premiéra Andreje Babiše se neobejdou,“ uvedl Kysela.

Také mluvčí žalobců Aleš Cimbala připustil, že i když má Šaroch do 20. října čas na to, aby v této věci vydal rozhodnutí, tento krok odloží právě do doby, než poslanci o novém vydání rozhodnou.

Na dotaz Seznam Zpráv pak uvedl, že „státní zástupce bude určitě v tomto případě o vydání žádat“.

Poslanci už v minulém a předminulém volebním období souhlas s Babišovým trestním stíháním dali. V nové Sněmovně budou hlasovat o jeho vydání potřetí. Hnutí ANO, které se vždy proti vydání Babiše v minulosti postavilo, bude mít v novém 200členném sboru zákonodárců dolní komory jen 72 poslanců.

Není zatím jasné, kdy žalobce Šaroch o vydání Babiše požádá – zda tak učiní hned, anebo počká na to, až zasednou noví poslanci. „Až pan státní zástupce bude žádat o vydání, budeme o tom informovat,“ uvedl Cimbala.

V případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné. Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované