Hlavní obsah

Další pochybný byznys v pražské městské firmě. Úřady prověřují obchod za 70 milionů

Další případ obchodů Pražské plynárenské.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

O již druhý obchod Pražské plynárenské se zajímá policie. Specializovaný finanční úřad uvedl, že si městská firma dost neprověřila, s kým to vlastně obchoduje.

Článek

Policisté a Specializovaný finanční úřad se zajímají o další obchod Pražské plynárenské – firmy, která je stoprocentně vlastněna hlavním městem.

Jde znovu o smlouvy na dodávku plynu přes německou burzu. A i v této kauze Specializovaný finanční úřad tvrdí, že byly spáchány podvody s DPH.

Seznam minulý týden popsal první případ, v němž šlo o obchody Pražské plynárenské s firmou B&A Capital Trading. V něm Specializovaný finanční úřad dospěl k závěru, že únik na DPH převyšuje 200 milionů korun.

Další kauza, jak zjistil Seznam, se týká smlouvy s firmou Synergy corporate solutions.

Tento případ se odehrál v roce 2015. Tehdy, jak zjistil Specializovaný finanční úřad, nejprve zavolal manažerovi Pražské plynárenské muž, který se představil jako Edward Jackson a uvedl, že je zástupcem firmy Synergy corporate solutions. Nabídl, že tato firma dodá za zajímavou cenu plyn, Pražská plynárenská na to kývla a podepsala se Synergy corporate solutions smlouvu.

Zpráva z prověřování tvrdí, že se to stalo, aniž by se nějaký zástupce Pražské plynárenské s kýmkoli ze zmíněné společnosti setkal.

Vedení Pražské plynárenské k podpisu smlouvy podle zjištění Specializovaného finančního úřadu stačilo, že jí jednatel Synergy corporate solutions Attia Chlomo žijící v Izraeli poslal několik dokumentů. Šlo o cestovní pas, o potvrzení, že vlastní nemovitost v Tel Avivu, o to, jaká mu tu byla vyúčtována spotřeba elektrické energie, a pak už jen další listiny, které jsou však veřejně dostupné v obchodním rejstříku.

Specializovaný finanční úřad také uvedl, že prověřování firmy Synergy corporate solutions ze strany Pražské plynárenské bylo jen formální. „Doklad o vyúčtování elektrické energie panu Attiu Chlomovi nelze vyhodnotit jako potvrzení o minulých obchodech s elektrickou energií,“ napsal.

Firma Synergy corporate solutions navíc podle vyšetřování v té době ani nebyla registrována jako plátce daně a neměla zveřejněný ani žádný bankovní účet. Pražská plynárenská navíc před podpisem smlouvy neověřila ani to, zda má firma licenci k obchodováním s plynem od Energetického regulačního úřadu. Což je informace veřejně dostupná na webu tohoto úřadu. Licenci pak získala společnost Synergy corporate solutions až několik týdnů po podpisu smlouvy.

Peníze skončily obratem v zahraničí

V říjnu 2015 pak Pražská plynárenská poslala na účet firmy Synergy corporate solutions přes 77 milionů korun za dodávku plynu. Specializovaný finanční úřad zmapoval, že část peněz obratem odešla firmě do Velké Británie. Další část pak na zahraniční účet Synergy corporate solutions.

DPH převyšující 16 milionů korun společnost neuhradila. S finančním úřadem nekomunikuje.

„Tyto skutečnosti tvoří dílčí indicie, které ačkoliv samy o sobě nemusí být nezákonné, tak ve svém úhrnu tvoří logický a ucelený soubor vzájemně se doplňujících a na sebe navazujících nepřímých důkazů, které spolehlivě a jednoznačně prokazují skutečnost, že se jedná o podvod na DPH,“ konstatoval Specializovaný finanční úřad.

Kauzu kolem Pražské plynárenské v současné době prověřuje policie. „Případ je ve fázi prověřování a kriminalisté zjišťují, jestli se někdo dopustil protiprávního jednání, či nikoliv,“ řekl Seznamu mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek na otázku, zda někdo z firmy v tomto případě pochybil, uvedl, že policisté už dříve část kauzy odložili. „Odloženo bylo vyšetřování ve vztahu směrem do Pražské plynárenské,“ napsal Seznamu mluvčí Vránek.

Případ se odehrál ještě v éře minulé pražské koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Tehdejší primátorka Adriana Krnáčová řekla, že o kauze nic neví.

„Pražskou plynárenskou jsem nevedla, byla jsem primátorkou hlavního města. A jako akcionář, hlavní akcionář, jsem neměla žádnou možnost se o čemkoli, co se tam stalo, dozvědět. Společnost má své orgány a podle zákona o obchodních korporacích tyto orgány nemohou informovat o tom, co se děje, ani vlastníka,” uvedla Krnáčová.

A bývalý radní pro majetek Karel Grabein Procházka tvrdí, že když seděl ve vedení Prahy, nikdo z představenstva ani dozorčí rady Pražské plynárenské ho o této kauze neinformoval.

V další kauze byl již aktér obviněn

Seznam již uvedl, že se policisté zajímají také o obchody mezi Pražskou plynárenskou a firmou B&A Capital Trading. V této souvislosti obvinili jednoho z aktérů. Ten je nyní ve vazbě. Škodu vyšetřovatelé vyčíslili na více než 200 milionů korun.

Specializovaný finanční úřad při vyšetřování i v tomto případě dospěl ke zjištění, že B&A Capital Trading si Pražská plynárenská – ač šlo o neznámou firmu – dostatečně neprověřila.

Navíc kontroloři také zjistili podvody s DPH. V době, kdy jí Pražská plynárenská platila stamiliony, posílala firma B&A Capital Trading peníze na účty dalších společností.

Ty sídlily většinou na virtuálních adresách, kde jsou běžně přihlášeny desítky nebo stovky dalších společností. Neplatily daně a s finančním úřadem nekomunikovaly.

Reklama

Doporučované