Hlavní obsah

Další pokus nevyšel. Bývalý politik ANO obviněný z korupce zůstává ve vazbě

Foto: Profimedia.cz

Bývalý radní Brna-středu Jiří Švachula zůstává ve vazbě.

Reklama

Jiří Švachula čelí obvinění, že v době, kdy byl radním za ANO na radnici Brna-středu, bral úplatky z veřejných zakázek, které byly ovlivněny.

Článek

Bývalý radní Brna-středu za hnutí ANO Jiří Švachula neuspěl se svou další stížností, kterou se chtěl dostal z vazby. Sedí v ní kvůli obvinění a vyšetřování z rozsáhlé a systematické korupce při veřejných zakázkách.

Seznam zjistil z justiční databáze, že tentokrát jeho žádost o propuštění na svobodu zamítl Krajský soud v Brně.

Soud ani žalobci nechtějí rozhodnutí komentovat.

Mluvčí soudu Eva Angyalossy jen uvedla, že se k rozhodnutí nemůže zatím vyjádřit. „Výsledek sdělit nemohu, jednání bylo neveřejné,“ napsala.

Žalobce Radek Mezlík zase řekl, že mu rozhodnutí nebylo doručeno. A Švachulova advokátka Světlana Žabenská na dotazy nereagovala a nebrala telefon.

Švachula je podle vyšetřovatelů hlavní postavu korupční kauzy. Vyšetřovatelé tvrdí, že rozsáhlá skupina ovlivňovala veřejné zakázky v Brně a z nich si brala zhruba deset procent na úplatky.

O policejní razii v Brně. Video: Lukáš Sál

Podle obvinění bývalý politik ANO takto převzal bezmála 8,8 milionu korun. Jeden z dokumentů, který má Seznam k dispozici, však dokládá, že vyšetřovatelé v současné době prověřují také to, zda Švachula dostal další úplatek ve výši tří milionů korun.

„V dohledné době bude třeba prověřit skutečnost uvedenou svědkem o přijetí dalšího úplatku ve výši 3 milionů korun obviněným, včetně vyvedení finančních prostředků z Magistrátu města Brna a údajného neprovedení díla v celkové sjednané částce cca 3,2 milionu korun a inkasování těchto finančních prostředků konkrétními osobami,“ uvedl žalobce Radek Mezlík podle tohoto dokumentu.

Před několika týdny Švachulu nepustil z vazby Městský soud v Brně. A tehdy jedním důvodem bylo i to, že podle tvrzení policistů plánoval odcestovat do Švýcarska, když by se na trestnou činnost přišlo. To Švachula ale během vazebního zasedání odmítl.

„Nikdy jsem neplánoval odcestovat trvale mimo své bydliště, úřední záznam týkající se útěku do Švýcarska je vylhaný a účelový,“ řekl Švachula.

Prohlásil také, že mu policisté a žalobci nabízeli, že když s nimi bude spolupracovat, nemusel by skončit ve vazbě, a mohl by se tak stýkat se svým synem.

„K obsahu usnesení o zahájení trestního stíhání se chci vyjádřit komplexně v pozdějším stadiu trestního řízení,” doplnil Švachula s tím, že policie případ prověřovala dva roky, aniž by po něm během této doby chtěla jakékoli vyjádření.

Reklama

Doporučované