Hlavní obsah

Cestující natočili další okamžiky strachu. Letoun přistával s hořícím motorem

Letadlu společnosti Delta Air Lines začal hořet motor, muselo nouzově přistát.Video: Reuters

 

Reklama

Jen pár hodin po tragickém letu, kdy exploze motoru za letu vysála cestující, museli záchranáři řešit další nouzové přistání dopravního letadla.

Článek

Airbus A333 společnosti Delta Air Lines musel kvůli hořícímu motoru nouzově přistát krátce po vzlétnutí z mezinárodního letiště v Atlantě. Podle amerických médií mělo letadlo z Atlanty letět do Londýna. Podle aerolinií při incidentu nebyl nikdo zraněn a cestující do Británie dopravilo jiné letadlo.

K incidentu s hořícím motorem došlo pouhý den poté, co při výbuchu motoru na letadle Southwest Airlines zemřela jedna pasažérka.

Americké úřady v reakci na smrtelnou nehodu nařídily plošné kontroly motorů typu CFM56-7B, které pohánějí více než osm tisíc boeingů. Zejména pak Boeing 737.

Pokyn Federálního úřadu pro letectví ke kontrole by měl vstoupit v platnost během dvou týdnů. Úřady budou ultrazvukovými vlnami kontrolovat lopatky motorů, které za sebou mají určitý, avšak úřadem nespecifikovaný počet vzletů a přistání.

Únava materiálu, kterou má ultrazvuk odhalit, stojí podle vyšetřovatelů za zmíněnou nehodou letadla společnosti Southwest Airlines. Vyšetřovatelé na zlomené čepeli lopatky našli kromě místa jejího zlomení ještě druhé, kde byla nalomená. V případě, že čepel kontrolou leteckého úřadu neprojde, bude nahrazena novou.

Na záběry hořícího motoru letadla Delta Air Lines tak, jak je natočili cestující přímo z jeho paluby, se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované