Hlavní obsah

Další rána pro Sobotku: ČSSD v Praze povede do voleb radní Dolínek. Ministr Ludvík prohrál

Petr Dolínek povede pražskou kandidátku.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Kandidátku ČSSD v Praze pro nadcházející sněmovní volby povede pražský radní Petr Dolínek. Získal nejvíce hlasů ve vnitrostranickém referendu.

Článek

Pražský radní porazil ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka. "Tento rok je zlomový nejen pro naši zemi, ale i pro mě osobně. Členové strany mě v březnu zvolili místopředsedou a nyní lídrem kandidátky v Praze. Moc si toho vážím a chci říct, že budu dělat všechno pro vítězství sociální demokracie v těchto klíčových volbách," řekl po výhře Dolínek, který od straníků získal 375 hlasů. Jen o 14 více, než Ludvík.

Právě na Miloslava Ludvíka sázel předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Měl být jednou z hlavních hvězd kampaně do podzimních sněmovních voleb. Voliče měl nalákat na dlouholetou kariéru úspěšného šéfa motolské nemocnice a od listopadu loňského roku i na to, že úspěšně řídí Ministerstvo zdravotnictví. Dnešek tak není prohrou jen pro Ludvíka, ale i pro premiéra Sobotku.

"Vyhrál Petr Dolínek. Asi se domnívají, že je lepším lídrem. Pro mě to bylo zajímavé. Myslím si, že pro příště musíme zvolit jednodušší volební systém, protože tam bylo 30 % hlasů, které propadly, protože byly špatně vyplněné lístky. A to mi přijde hrozně moc,“ postekl si Ludvík Seznamu.

Pro Ludvíka je to tak v politice v podstatě konečná, což i sám připustil. Kandidoval výhradně na lídra, a tak jiné místo na kandidátce pro něj nezbylo. "V Praze už povládnou jiní," řekl Ludvík s tím, že nebude obhajovat post předsedy pražské organizace ČSSD.

Jak bude vypadat pražská kandidátka ČSSD?

1. Petr Dolínek, pražský radní

2. Lukáš Kaucký, náměstek ministra zahraničních věcí

3. Lenka Teska Arnoštová, náměstkyně ministra zdravotnictví

O Dolínkovi se začalo reálně mluvit jako o možném lídrovi v Praze na začátku dubna.

Tehdy už měl místo skoro jisté Ludvík.  Na vedení kandidátky ale rezignoval. A to podle informací Seznamu kvůli tomu, že na druhé místo kandidátní listiny neprosadil svou náměstkyni z ministerstva Lenku Tesku Arnoštovou.

Druhé místo na kandidátce pro Arnoštovou přitom údajně bylo součástí předvolební dohody na březnovém sjezdu. Politička kvůli tomu neobhajovala post místopředsedkyně a na poslední chvíli uvolnila místo ve vedení strany právě pražskému náměstkovi Dolínkovi.

Do pražské roztržky o místa na kandidátce pak zasáhl sám předseda Sobotka, jemuž na kandidatuře ministra velmi záleželo. Přesvědčil jej, aby se nakonec volby zúčastnil. S prohrou Ludvíka tak prohrál i premiér.

Podívejte na rozhovor s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem: Nelíbí se mi, když se něco slíbí a pak se řekne nazdar! Ministr popisuje poměry v pražské ČSSD

Rozhovor Jindřicha Šídla s ministrem zdravotnictví Ludvíkem.

Reklama

Doporučované