Hlavní obsah

Nelíbí se mi, když se něco slíbí a pak se řekne nazdar! Ministr popisuje poměry v pražské ČSSD

Rozhovor Jindřicha Šídla s ministrem zdravotnictví Ludvíkem.

 

Reklama

Proč ČSSD nedokázala v Praze nikdy vyhrát volby, vysvětluje šéf zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Článek

Prekérní situaci řeší sociální demokracie v Praze. Teprve 12. května se na jednání předsednictva celé strany rozhodne, zda v čele pražské kandidátky pro říjnové sněmovní volby bude stát Miloslav Ludvík, ministr zdravotnictví a také předseda pražské ČSSD. Muž, který loni v prosinci nahradil na postu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a jako dlouholetý úspěšný ředitel největší české nemocnice v Motole měl hrát důležitou roli v předvolební strategii, jak ji naplánoval premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jenže Ludvík se před 14 dny nečekaně postu pražského lídra a tím i téměř jistého místa ve Sněmovně vzdal. „Jsem ve věku, kdy si myslím, že se dohody mají dodržovat, a zdá se, že v mladší generaci to už tak obvyklé není," vysvětluje třiapadesátiletý Ludvík a naráží tím na spor uvnitř pražské ČSSD.

Na druhém místě kandidátky chtěl vidět svou náměstkyni Lenku Tesku Arnoštovou. Jenže ta nakonec skončila na místě pátém, tedy dost pravděpodobně „nevolitelném".

„Jde o dohodu ze sjezdu, kdy Lenka Teska Arnoštová odstoupila z volby místopředsedkyně, byť měla asi deset nominací. Za to měl Petr Dolínek (náměstek pražské primátorky - pozn red.) garantovat, že Lenka bude na jednom z čelných míst pražské kandidátky. A pak se nám tato dohoda zvrtla," popisuje Ludvík, který do ČSSD vstoupil už na jaře 1990. „Ať se s tím popere předsednictvo strany. A ano, je možné, že lídr bude někdo jiný. Nelíbí se mi situace, kdy se něco slíbí a pak se řekne: Nazdar! Navíc se říká, že se se ženskou nakonec vždycky zamete. A tady to tak dopadlo a to mně se nelíbí."

Reklama

Doporučované