Hlavní obsah

Další video útěku před plameny: Řecké inferno si vyžádalo již 91 obětí

Devětačtyřicetiletý muž ze svých snah o záchranu zvířat z farmy natočil video.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Požár východně od Atén stál od svého vzniku životy již více jak devadesát lidí. Přes dvacet dalších obyvatel Řecka se stále pohřešuje.

Článek

Počet obětí velkého požáru, který před šesti dny zachvátil pobřežní oblast východně od Atén, stoupl na 91. Dalších 25 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom řecké úřady.

„Snažil jsem se najít klíče, když se objevily ty silné plameny a já cítil, jak mě spalují. Vracel jsem se ještě pro kýbl s vodou pro kočky. Nakonec jsem ten mobil ale odhodil a kýbl jsem namísto toho vylil na sebe,“ popisuje poslední okamžiky svých snah o záchranu zvířat z domu devětačtyřicetiletý Konstantinos Gkikas.

Gkikasovi zůstalo na jeho farmě napospas plamenů téměř 70 zvířat. Při pokusu o vysvobození psa z hořící garáže se při extrémně vysoké teplotě a silnému kouři málem udusil. K domu se vrátil především kvůli svému sedmaosmdesátiletému otci, který se odmítal statku vzdát, nakonec ho se svým synem ale přece jen opustil.

Obyvatelé zasažené oblasti se z tragédie zatím jen těžko vzpamatovávají. V neděli si však společně připomněli oběti při smutečním obřadu v kostele v letovisku Mati.

Právě Mati plameny zasáhly nejhůře. O život tam kvůli rychle se šířícím plamenům přišlo nejvíce lidí. Někteří uhořeli, další se utopili, když se pokoušeli požáru uniknout v moři. Podle bruselského Centra pro evidenci katastrof (CRED) tak šlo co do počtu obětí o nejtragičtější lesní požár v Evropě od roku 1900.

Řecká vláda čelí ostré kritice obyvatel postižených oblastí, že na katastrofu reagovala pomalu, neměla připravený evakuační plán a nechala je napospas plamenům. Úřady však počínání záchranných složek brání. Podle nich se situace vyvíjela překotně a oheň postupoval vzhledem k silnému větru velmi rychle, což v některých případech včasný zákrok znemožnilo.

Reklama

Doporučované