Hlavní obsah

Další země se chystá na totální uzávěru. Naplňuje se horší než nejhorší scénář

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson zvažuje celostátní karanténu. V Anglii se koronavirus šíří rychleji, než v nejhorším scénáři odhadovala vládní zdravotnická komise SAGE. Nová opatření by Johnson měl oznámit v pondělí.

Článek

Britská média informují, že premiér Boris Johnson zvažuje zavedení nových národních opatření kvůli obavám, že nemocnice po celé zemi nebudou schopny nadcházející nápor zvládat. Nová omezení by podle webu The Times mohla platit od středy a zůstat v platnosti do 1. prosince.

Vládní zdravotnická komise SAGE v páteční zprávě uvedla, že počet infikovaných narůstá natolik vytrvale, že bez potřebného zásahu může Británie zaznamenat až 80 tisíc úmrtí s covidem-19. Komise podle nejhoršího scénáře odhadovala, že se jenom v Anglii v říjnu nakazí 12 000 až 13 000 lidí denně, přírůstky jsou však každý den mnohonásobně vyšší.

I podle informací BBC je Velká Británie na cestě k mnohem vyššímu počtu obětí než během první vlny, pokud nebudou zavedena další omezení. Počet úmrtí by podle jednoho z modelů mohl dosáhnout více než 4000 denně.

Kabinet premiéra Borise Johnsona dosud i přes přibývající počty nakažených odolával vyhlášení celostátních karanténních opatření, jako to tento týden učinily kabinety v Německu či ve Francii, píše agentura Reuters. Šéf britské diplomacie Dominic Raab v pátek navíc uvedl, že celostátní karanténě se v Británii lze vyhnout, a zopakoval, že má důvěru v systém lokálních uzávěr, který nyní platí v Anglii.

Vládní zdravotnická komise SAGE přitom krátkodobou dvoutýdenní karanténu doporučila už v září, a to s odůvodněním, že by takové opatření zpomalilo šíření viru a pomohlo tak nemocnicím zvládnout předpokládaný nápor pacientů s covidem-19.

„Neuděláme-li nyní nic, abychom omezili počet případů, pak nás vzhledem k tomu, že 90 procent populace je i nadále náchylných k nákaze, čeká obrovský nápor epidemie s katastrofálními následky v podobě množství obětí a neschopnosti zdravotního systému zvládat situaci,“ uvedl tehdy poradní sbor SAGE.

Podle BBC ve Velké Británii rovněž panuje problém s dodržováním vládních opatření. Policie v Birminghamu v pátek uzavřela čajovnu poté, co uvnitř nalezla zhruba 150 lidí. Stalo se to jen několik dní poté, co majitel čajovny za porušení koronavirových opatření dostal pokutu 10 tisíc liber (300 tisíc korun). Značné množství fotbalových fanoušků také chodí na mimoligové zápasy. Na profesionální utkání je v zemi fanouškům vstup stále zakázán.

Jednotlivé části Spojeného království - Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko - si určují vlastní pravidla v boji s koronavirem, přičemž ve zdaleka nejlidnatější Anglii rozhoduje ústřední vláda v Londýně. S covidem-19 v zemi s 66 miliony obyvatel celkem zemřelo 46 229 lidí, což je nejvíce ze všech evropských zemí. Od propuknutí nákazy se zde koronavirus potvrdil u bezmála 990 tisíc osob.

Reklama

Doporučované