Hlavní obsah

Dánsko pozastavuje očkování AstraZenecou. Do EU ale vstupuje další hráč

Foto: Profimedia.cz

Lidé v Dánsku hlásili problémy s krevními sraženinami po očkování AstraZenecou.

Reklama

aktualizováno •

Dánsko se rozhodlo dočasně pozastavit očkování vakcínami společnosti AstraZeneca. Někteří lidé měli po očkování problémy s krevními sraženinami. EMA ale mezitím schválila další vakcínu firmy Johnson & Johnson.

Článek

Dánské úřady ve čtvrtek oznámily, že dočasně neočkují vakcínami proti covidu-19 od britsko-švédské firmy AstraZeneca. „Je zdokumentováno, že vakcína je bezpečná a efektivní. Musíme ale reagovat na zprávy o možných vážných vedlejších účincích zaznamenaných jak v Dánsku, tak i v dalších evropských zemích,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci ředitel dánské Státní rady pro zdravotnictví Sören Broström.

Prozatím se ale nenašly jasné důsledky očkování na krevní sraženiny očkovaných. Přestože se v jednom případě jednalo o úmrtí. Tamní úřady se proto rozhodly minimálně na čtrnáct dní AstraZenecou neočkovat. Že jde zatím jen o prevenci, potvrdil i dánský ministr zdravotnictví Magnus Heunicke. Zdůraznil také, že vakcínu od firmy AstraZeneca Dánsko neodmítá, jen si dává čas na prověření okolností komplikací.

Preventivní pozastavení v Itálii i Rakousku

Jednu šarži vakcíny společnosti AstraZeneca preventivně ve čtvrtek zakázal používat italský lékový regulátor AIFA. Podle agentury ANSA úřady prověřují úmrtí vojáka na Sicílii, který zemřel na zástavu srdce den po podání vakcíny z pozastavené šarže ABV2856. „Aktuálně nebyla prokázána příčinná souvislost mezi podáním preparátu a danými událostmi,“ uvedl italský regulátor.

Na možné problémy s vakcínou od AstraZenecy poukázalo v posledních dnech také Rakousko. Jednu z šarží přestala země používat poté, co jedna z naočkovaných zdravotních sester z nemocnice ve městě Zwettl zemřela v důsledku vážných problémů se srážením krve a druhá byla ve vážném stavu s plicní embolií. Jde ale o jinou šarži, než ve středu zakázali v Itálii.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nicméně ve středu oznámila, že zmíněná šarže vakcíny je podle předběžného vyšetřování v pořádku. Očkování tedy podle EMA nebylo příčinou zdravotních potíží žen z Rakouska. Vakcinaci zmíněnou šarží následně přerušilo také Estonsko, Litva, Lotyšsko a Lucembursko, sdělila EMA.

Vakcínou firmy AstraZeneca se očkuje i v České republice, ovšem jinou šarží než v Rakousku. Některé státy navíc již dříve rozhodly, že švédsko-britskou vakcínou nebudou očkovat lidi starší 65 let. V rámci klinických studií byl totiž poměr starších lidí velmi malý, a data se tak týkala zejména mladších lidí.

V Evropě se ale kromě vakcín AstraZenecy očkuje také vakcínami společnosti Pfizer/BioNTech a Moderna. Ve čtvrtek se schválení od Evropské agentury pro léčivé přípravky dočkala také americká firma Johnson & Johnson. Ta se od předchozích liší zejména tím, že je pouze jednodávková, u ostatních je zapotřebí aplikovat dvě dávky.

Vakcíny Johnson & Johnson by měly do poloviny dubna dostat země Evropské unie 55 milionů dávek. Celkově má EU nasmlouvaných 200 milionů dávek.

Reklama

Doporučované