Hlavní obsah

Darujeme Česku vakcíny Moderna, oznámil při návštěvě premiér Slovenska

Foto: ČTK

Premiér Slovenska Eduard Heger na návštěvě Prahy s Andrejem Babišem.

Reklama

Nový premiér Slovenska Eduard Heger přijel na první státní návštěvu ve své funkci – do Česka.

Článek

Slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) se ve čtvrtek dopoledne v Praze potkal s prezidentem Milošem Zemanem a odpoledne jednal i s premiérem Andrejem Babišem. Potvrdil tak letitou tradici, že první státní návštěva nových českých či slovenských premiérů vede do sousední země.

Slovenský premiér oznámil, že Slovensko věnuje Česku 10 tisíc dávek vakcíny Moderna.

„Chtěl bych poděkovat za tohle symbolické gesto a solidaritu Slovensku, které ji projevilo na rozdíl od jiných zemí EU. Je to čtvrtá země, která nám věnovala vakcíny,“ řekl předseda české vlády.

„Naším společným cílem je teď bojovat s pandemií. Velkou roli sehrává vakcinace, proto musíme zajistit co největší množství vakcín,“ přizvukoval slovenský premiér.

Heger pochválil dlouhodobé vztahy mezi Slovenskem a Českem a vyzdvihl dosavadní spolupráci při řešení pandemické situace. Ocenil i možnost prohlubování mluvení občanů svým mateřským jazykem v obou zemích.

Mimo jiné předsedové vlád řešili i společné působení armád v Afghánistánu, které by mělo podle Babiše začít v květnu.

V Kramářově vile se Heger setkal i s ministrem vnitra a dočasně i zahraničí Janem Hamáčkem a ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem.

První kroky Hegera v Česku však už dopoledne vedly do Lán, kde se sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček popsal jednání jen skrze oficiální formulace: státníci ocenili výborné vzájemné vztahy, shodli se na důležitosti spolupráce v rámci V4 a hovořili o ekonomické obnově po koronavirové pandemii.

Premiér Slovenska se ve čtvrtek setká ještě s předsedy obou komor parlamentu Radkem Vondráčkem (ANO) a Milošem Vystrčilem (ODS). V jeho delegaci jsou i ministr zahraničních věcí Ivan Korčok (nom. SaS) a ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

Eduard Heger se premiérem stal 1. dubna, kdy jeho vládu jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová. Stalo se tak po rezignaci bývalého premiéra a jeho stranického šéfa Igora Matoviče po kauze nestandardního nákupu vakcín Sputnik V.

Reklama

Doporučované