Hlavní obsah

Data potvrzují obavy: Cestovní ruch v Česku se v prvním čtvrtletí propadl

Ilustrační fotografie.

Reklama

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v prvním čtvrtletí ubytovalo 3,1 milionu lidí. Oproti stejnému období loni to bylo o 22,2 procenta méně.

Článek

Počet přenocování se meziročně snížil o 16,7 procenta na 8,9 milionu nocí. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem poklesu bylo březnové omezení ubytovacích služeb kvůli epidemii koronaviru.

Ještě v lednu a únoru vykazovala návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení v Česku růst. Pak se ale situace zásadně změnila. „V březnu vlivem pandemie koronaviru došlo k meziročnímu propadu o 67 procent u počtu hostů a o 57 procent u počtu přenocování,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura.

Hotely měly za období od začátku letošního roku do konce března návštěvnost 76,9 procenta loňského roku. Příjezdy do penzionů klesly o 18,4 procenta a v ostatních zařízeních o jednu pětinu.

„Ve druhém čtvrtletí přijde další úder, z kterého se již řada podnikatelů v cestovním ruchu nevzpamatuje a definitivně ukončí činnost,“ očekává hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Domácích hostů ubylo o 18,1 procenta, zatímco počet zahraničních návštěvníků se v prvním kvartále meziročně snížil o 26,1 procenta.

Nejpočetnějších Němců se v 1. čtvrtletí letošního roku ubytovalo 335 tisíc, o 17,4 procenta méně než loni. Rusů bylo o 11 a Poláků o 15 procent méně. Návštěvnost ze Slovenska poklesla o čtvrtinu. Příjezdy Italů se snížily o 40 procent a návštěvy z Číny či Jižní Koreje se propadly o více než polovinu.

Pokles zájmu turistů o ubytování zaznamenaly všechny kraje. Nejvíce hostů ubylo v Jihočeském kraji, a to o 29,3 procenta. Téměř 28procentní pokles pocítili hoteliéři a provozovatelé penzionů na jižní Moravě. V hlavním městě se počty příjezdů snížily o 27,4 procenta.

Reklama

Doporučované