Hlavní obsah

Data: V zahraničí by se ANO ani nedostalo do Sněmovny, vyhrál by PirStan

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Piráti a Starostové ve volbách získali 15,62 procenta. U Čechů, kteří volili v zahraničí, byli daleko úspěšnější – volila je celá polovina.

Reklama

Volby v zahraničí vyhrála drtivě koalice Pirátů a Starostů, s koalicí Spolu by šlo o jediné subjekty ve Sněmovně. Mapa ukazuje také rozdělení preferencí východu a západu.

Článek

Hlasování českých voličů v zahraničí již tradičně ukázalo odlišný výsledek, než jaký byl nakonec v Česku. Nejúspěšnější byla koalice Pirátů a Starostů, kteří u Čechů žijících v zahraničí dostali dohromady přes 50 procent. Druhá se umístila koalice Spolu s více než 34 procenty. Hnutí ANO těsně nedosáhlo na pět procent a na čtvrtém místě se umístila SPD s 2,19 procenta.

Koalici Pirátů a Starostů se podařilo zvítězit u krajanů například ve Spojených státech, ve většině západoevropských zemích nebo v Japonsku a Austrálii. Celkový vítěz voleb koalice Spolu si připsala například Slovensko, Maďarsko, Rusko nebo Čínu.

Hnutí ANO zvítězilo pouze v Litvě a Sýrii. V Kuvajtu se zase u krajanů podařilo vyhrát SPD. Na Kubě si výhru dělí ČSSD se Spolu, kde oba subjekty získaly stejný počet hlasů.

Češi, kteří žijí nebo pobývají v zahraničí, mohli volit na 111 zastupitelských úřadech v celkem 91 zemích. Oproti minulým volbám do Poslanecké sněmovny mohli Češi nově volit v Manchesteru, Miláně, Tchaj-peji, v Singapuru nebo v Mali, kde volili například čeští vojáci. Naopak v Afghánistánu letos volby neproběhly, protože české velvyslanectví v Kábulu je vzhledem k bezpečnostní situaci dočasně uzavřeno.

Nejvíce hlasů v zahraničí odevzdali Češi v Londýně a v Bruselu, v obou zemích přesáhl počet platných hlasů hranici tisíce. Naopak nejméně hlasů putovalo do Česka z Myanmaru, kde odvolili pouze čtyři lidé.

Celkem ze zahraničí přišlo 13 184 platných hlasů, všechny se započítávaly do Ústeckého kraje, který losem určila Státní volební komise.

Zájem o volby ze zahraničí se postupně zvyšuje: V minulých sněmovních volbách zahraniční voliči odevzdali necelých 10,5 tisíce platných hlasů. „První volby konané v zahraničí proběhly v roce 2002, kdy se dostavilo na zastupitelské úřady celkem dva tisíce voličů,“ uvádí Ministerstvo zahraničních věcí.

Ze zahraničí mohou Češi volit dvojím způsobem. První variantou je podání žádosti o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem. Žádost musí podat nejpozději 40 dnů před konáním voleb, což letos vycházelo na 29. srpna. Druhou možností je volit na voličský průkaz, o který šlo žádat až do 1. října.

Volit mohli také vojáci na zahraničních misích. Urny měli připravené na Balkáně, v Pobaltí, Africe i Asii.

Reklama

Doporučované