Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: Olovo. Hanopis na Petru Buzkovou

30 let české novinařiny: Na Úřadu vlády vznikl dokument s názvem Olovo, který měl zdiskreditovat Zemanovu partajní oponentku Petru Buzkovou (na snímku).

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně 

Přímo na Úřadu vlády, v týmu poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana, které řídil bývalý komunistický aparátčík Miroslav Šlouf, vznikl dokument, který měl zdiskreditovat Petru Buzkovou. Tehdejší nejpopulárnější političku ČSSD, ministryni školství v Zemanově vládě.

V čem byl případ důležitý 

O existenci plánu, jak krok za krokem zničit kariéru a pověst Petry Buzkové, se veřejnost dozvěděla díky novinářům. O jeho existenci informovala v květnu 2000 MF DNES, autoři zjištění Sabina Slonková a Jiří Kubík dokument získali od jednoho ze spolupracovníků předsedy vlády.

Detailně 

Píše se rok 2000 a tehdejší ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) je výraznou tváří sociální demokracie, kterou vede premiér Miloš Zeman. Ve stejný moment se na Úřadu vlády objevuje plán na její diskreditaci, který vzniká v týmu Zemanových poradců.

Text dostal pracovní název Olovo (to má značku Pb, tedy stejná písmena jako iniciály političky) a analyzuje slabé stránky Buzkové. Dále uvádí konkrétní kroky, jak Zemanovu oponentku zničit. Obsahuje nejrůznější lži o soukromém životě Buzkové; například, že týrá svou dcerku. Text byl vytištěn na deseti stránkách a v záhlaví dokumentu bylo uvedeno Důvěrné!

Sociální demokraté, Šlouf i další poradci premiéra Zemana odmítali, že by dokument vznikl u nich, v dobovém tisku popřeli, že by kdy podobný dokument byť jen viděli. Premiér Zeman obvinil redakci MF Dnes  z toho, že diskredituje dokumentem celou ČSSD. Po jednání sociálních demokratů navíc podal trestní oznámení na neznámé pachatele a na redaktory Kubíka a Slonkovou kvůli pomluvě.

Policie začala skutečně redaktory stíhat. A to proto, že odmítli prozradit, kdo jim dokument z Úřadu vlády vynesl (údajný trestný čin nadržování). Jejich trestní stíhání tehdy zastavil prezident Václav Havel, Slonková s Kubíkem ovšem milost odmítli, chtěli, aby se věc vyšetřila. Později bylo trestní stíhání novinářů zastaveno: trestný čin se nestal. Jinými slovy: novináři smí chránit své zdroje informací.

Zprávu o Olovu pak svým svědectvím podpořil během výslechu na policii jeden ze Zemanových poradců. Zdeněk Šarapatka potvrdil, že hanopis na vládě vznikl a za autora označil poradce Vratislava Šímu.

Šíma potrestán nebyl. S argumentem, že míra nebezpečnosti jeho počínání nebyla vysoká, byl zproštěn obvinění.

Šarapatka odešel z Úřadu vlády. Veřejně řekl, že má pochybnosti o morálním kreditu prezidenta Zemana.

Petra Buzková odešla v roce 2006 z politiky a je dnes úspěšnou advokátkou. „Politiku jsem uzavřela jako určitou část svého života. Nechci tím říct, že jsem ji zcela vymazala, ale je to uzavřené. Teď jsem v jiné kapitole, jsem v ní velice spokojená a doufám, že to tak bude i nadále," řekla v roce 2016 v rozhovoru pro Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované