Hlavní obsah

David Pavelka: Věřím, že můj klub koronakrizi ustojí

Foto: Profimedia.cz

Český záložník David Pavelka si připsal i několik startů v dresu národního týmu.

Reklama

Záložník české reprezentace a turecké Kasimpasy prožívá v Turecku složitou dobu. Dlouho se dával dohromady po zranění kolena a nyní mu návrat znovu vzdálila nucená koronavirová přestávka, o níž nikdo neví, jak bude dlouhá.

Článek

Zdravotní situace v Turecku se rychle zhoršuje. Jak vnímáte to, co se právě děje?

Aktuální situaci sledujeme s velkým respektem, ale myslím, že bez větších obav. Ta čísla samozřejmě letí nahoru, ale věřím, že opatření, která jsou teď nastavená, tu situaci zlomí a všechno se to začne zlepšovat a vracet do normálu.

Jsou místní spokojeni s tím, jak reagují státní orgány? Nebo spíš panuje strach a obavy?

Nevím, zda spokojenost je to správné slovo, protože každého se samozřejmě opatření a omezení spojená se současnou situací dotýkají. Strach a obavy jsme tu zaregistrovali výrazně jen jednou, když vláda nařídila povinnou karanténu na víkend dvě hodiny před půlnocí a lidé, kteří neměli nakoupené potraviny, samozřejmě vyrazili do ulic. To způsobilo chaos a paniku a v některých městech i docela nepokoje.

V jakém módu se nyní nacházíte? Zůstáváte jen doma, nebo máte volnost pohybu?

Vzhledem k nařízením zůstáváme doma, mimo nákup se nikam nevydáváme. Osoby do dvaceti let a nad šedesát pět let mají vlastně už čtvrtý týden úplný zákaz vycházení. Takže vzhledem k tomu, že tu jsme celá rodina i s dětmi, tak vlastně ani moc na výběr nemáme.

Hrajete za menší istanbulský klub Kasimpasa. Co dlouhá přestávka může s takovým klubem udělat? Může být ohrožena samotná existence klubu?

Bezpochyby současná situace bude mít ekonomicky drastické následky pro celou zemi, takže očekávám, že i klubu se to výrazněji dotkne. O náš klub osobně obavy, co se existence týče, nemám. Může samozřejmě dojít ke snížení rozpočtu nebo k nějakým opatřením, ale náš klub dlouhá léta patří mezi ty nejstabilnější v celé lize, takže věřím, že i tuhle situaci ustojí.

Foto: Profimedia.cz

Pavelka v Turecku hraje od roku 2016.

V průběhu podzimu a zimy jste se rehabilitoval po vážném zranění, vše se zdálo být na dobré cestě i v následném tréninku a najednou další pauza. Jak to berete?

Beru to, jak to je. Je to nepříjemné pro mě osobně, ale je to neobvyklá situace pro nás pro všechny. Každý má své problémy, takže se z toho nehroutím. Jediné, co se stalo, je to, že se odložil můj návrat na hřiště. V porovnání s tím, co řeší aktivně lidé například v první linii, je to opravdu drobnost.

Turci jsou sportovní fanatici, ať už jde o fotbal nebo basketbal. Jak současnou sportovní dietu přijímají?

Tak to jsem pochytil spíše v žertu. V Turecku se říká, že pokud stojí fotbal nebo basketbal, tak bude chaos, bude stoupat počet rozvodů a podobně, ale doposud to všichni chápou. Samozřejmě jsou teď daleko důležitější věci, takže upřímně, že by se to nějak moc řešilo, to nevnímám.

Máte za sebou dlouhou přestávku kvůli zranění, nikdo nedohlédne, jak dlouho bude trvat koronavirová pauza. Co s vámi udělá, až se poprvé zase postavíte na hřiště a bude před vámi mistrovský zápas?

Na tuhle otázku je těžké odpovědět, protože na nějaké prognózy, kdy začneme, je pořád ještě brzy, i když nějaké plány se tu samozřejmě objevily. Osobně se více bojím toho prvního tréninku než zápasu, protože současný tréninkový proces mému kolenu dvakrát nepomohl, takže návrat do reality bude asi horší, protože přece jenom, než se rozjedou ligy… Věřím, že nějaký ten měsíc dostaneme na přípravu.

Foto: instagram.com/davapavelka

David Pavelka se vrátil do tréninku po těžkém zranění těsně před přerušením ligy.

Je v Turecku vůbec představitelné, že by se fotbalová liga dohrávala bez diváků?

Pro tureckého fanouška těžko představitelné, ale pokud situace nedovolí jiné řešení, tak nikomu nezbude nic jiného než se s tím tento rok smířit.

Přivítal byste celé léto a podzim v rytmu nedělestředa? Ono třeba nebude pro fotbalové federace jiné řešení. Vydrží to hráči?

V top ligách se s tím vypořádají běžně každou sezonu a myslím si, že každý fotbalista se tomuto chce přiblížit, takže jediné řešení je přizpůsobit tomu tréninkový proces, ale nevidím důvod, proč bychom to neměli zvládnout. Mě osobně nejvíce naplňovala sezona v Liberci, kdy jsme hráli ligu, Evropskou ligu a pohár a ještě jsem se aktivně zapojoval do reprezentačních srazů. Z tohoto pohledu v tom nevidím problém.

Jaká je u vás v současnosti nejčastější varianta trávení volného času?

Vzhledem k našemu aktuálnímu dennímu režimu, kdy děti musí absolvovat školy a volnočasové aktivity, kterých se běžně účastní online u počítače a většinou u toho potřebují i naši asistenci, toho volného času moc není. Samozřejmě hlavní náplní je trénink a mimo to se snažím trochu pomoci i s domácími pracemi, více jsem aktivní v kuchyni než normálně, což je asi pro mě taková největší změna.

Foto: instagram.com/davapavelka

David Pavelka na zápase svého klubu Kasimpasa SK s rodinou.

V listopadu jste mi říkal, že se chcete víc věnovat turečtině. A nyní je více času než v běžné sezoně. Tak jak jste na tom?

Ano, pokud mi večer ještě zbývá chvilka, tak se teď turečtině věnuji. Pořád spíše formou samostudia, kdy používám materiály, které jsem si za tu dobu tady vytvořil, a ještě s tím kombinuji dvě formy online studia.

Jak dlouho bude podle vašeho odhadu trvat, než se po tak dlouhé době bez zápasů dostanete do optimální formy?

Těžko říct. Já hlavně myslím na to, abych restart ustál zdravotně, a věřím, že forma se snad časem dostaví. Ale nejsem naivní, počítám s tím, že to nějaký ten týden bude trvat.

Reklama

Doporučované