Hlavní obsah

Davy v zoo. V Praze opět regulovali vstup, v Olomouci kolabovala doprava

Foto: ČTK

Jedním z lákadel pražské zoo je i krmení lachtana jihoafrického.

Reklama

Do pražské zoo a botanické zahrady i dnes díky slunnému počasí dorazily tisíce lidí. Zoo musela opět krátce uzavřít své brány, kvůli tomu, že dosáhla maximální povolené kapacity 4000 návštěvníků v jeden čas.

Článek

Botanická zahrada vstup regulovat nemusela. Botanické a zoologické zahrady jsou po téměř čtyřměsíčním uzavření v rámci protiepidemických opatření opět přístupné od 12. dubna. Lidé si však mohou prohlédnout jen venkovní expozice a počet návštěvníků je omezen na 20 procent kapacity.

Pražskou zoo podle mluvčí Lucie Dosedělové do dnešních 17:00 navštívilo 7332 lidí. „Přesně v 10:51 jsme pro naplnění momentální kapacity museli zoo na několik minut uzavřít,“ uvedla. Dodala, že se pak sice vytvořily fronty, oproti sobotní dočasné uzávěře však mělo vše hladší průběh. Dosedělová dnes také uvedla, že za celou sobotu do zahrady, která zavírá v 18:00, dorazilo 8052 lidí. Mluvčí už dříve lidem doporučila, aby sledovali na webu zoo údaje o aktuálním počtu návštěvníků.

Mluvčí botanické zahrady Michaela Bičíková řekla, že k 13:00 přišlo zhruba 1300 lidí. „Ale ono se to během odpoledne většinou zvedne,“ podotkla mluvčí s tím, že zahrada se uzavírá v 19:00. „Za včerejšek byla návštěvnost zhruba 3800 lidí,“ doplnila. Lidé si nyní v rozlehlém areálu podle zástupců zahrady prohlédnou třeba rozkvetlé sakury, magnolie či záhony s rozkvetlými narcisy, tulipány a mnoha dalšími jarními květinami.

Zoologické a botanické zahrady byly z rozhodnutí vlády uzavřeny od loňského 18. prosince. Loni během první vlny epidemie nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna, kvůli druhé vlně pak znovu od 9. října do 2. prosince. Provoz byl už dříve v souvislosti s protiepidemickými opatřeními limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do pavilonů.

Vstupenky do zoo lze zakoupit také on-line na webu zahrady a přes internet je možné pořídit i lístky do botanické zahrady.

U olomoucké zoo zkolabovala doprava

Olomouckou zoologickou zahradu navštívilo během víkendu 10 500 lidí. Kvůli náporu návštěvníků zkolabovala v sobotu na Svatém Kopečku doprava, policisté museli na zhruba hodinu a půl uzavřít i příjezdovou cestu. Zahrada se otevřela po několikaměsíčním uzavření 12. dubna, o tomto víkendu sem návštěvníky přilákalo i pěkné jarní počasí.

V sobotu přišlo do zoo 5700 návštěvníků a dnes jsme měli návštěvnost 4800 lidí. Jde o návštěvníky za celý den, nikoliv v daný okamžik. „V daný okamžik jsme se vždy dostali s návštěvností pod 3000 osob,“ řekla mluvčí zoo Iveta Gronská s ohledem na povolenou pětinovou návštěvnost z celkové kapacity.

První víkendový den označovali místní dopravní situaci za apokalypsu, na místě se podle videí na sociální síti tvořily dlouhé kolony. Návštěvníci také do posledního místa obsadili i veškeré volné parkovací plochy. „V sobotu kolem 14:00 jsme museli u okružní křižovatky v Samotiškách uzavřít příjezdovou komunikaci na Svatý Kopeček, uzavřeno to bylo zhruba do 15:30, kdy se tam situace již uklidnila,“ uvedla mluvčí policie. Na Svatém Kopečku řídili policisté dopravu i s městskou policií, řešili také parkování. „Dnes již ta situace byla klidná,“ dodala policejní mluvčí.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce se otevřela návštěvníkům po několikaměsíčním uzavření, které souviselo s vládním nařízením vydaným kvůli pandemii koronaviru. Provoz venkovních částí zoologických zahrad od pondělí 12. dubna povolila vláda.

Svatokopecká zoo kvůli zhruba půlročnímu uzavření přišla na tržbách o více než 14 milionů korun. Zoo se v uplynulých měsících setkala s velkou podporou veřejnosti, která se promítla například ve sponzorování zvířat. Pandemická opatření se dotkla citelně již loňské návštěvnosti, branami zoo prošlo tehdy o 54 752 lidí méně než v předchozím roce, dohromady za zvířaty zamířilo 293 457 lidí. Návštěvnost pod hranicí 300 000 zástupci zahrady zaznamenali naposledy před 25 lety.

Reklama

Doporučované