Hlavní obsah

Děčín spouští elektronický deník, aby byly stavby pod lepší kontrolou

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Děčín spouští elektronický deník, od kterého si slibuje, že bude mít přehled o každé stavbě ve městě. Zápis včetně přiložené fotodokumentace vloží do deníku kontrolor či stavbyvedoucí v tabletu přímo na stavbě.

Článek

Údaje o stavbách v elektronické formě bude mít podle něj k dispozici magistrát a zhotovitelé.

„Je chráněn proti neoprávněnému použití a zpětné modifikaci záznamů. Kromě standardního zabezpečení komunikace jsou zápisy digitálně podepisovány a opatřeny časovými razítky. To je zásadní i z pohledu průkaznosti při použití dat jako důkazu při případném soudním sporu,“ řekl mluvčí města Luděk Stínil.

„Elektronický stavební deník je další krok k tomu, aby se už vícekrát neopakovala situace jako při revitalizaci Podmokel,“ řekl náměstek primátora Tomáš Brčák (ODS). Při rekonstrukci Podmokel bylo odhaleno několik chyb. Oprava historické čtvrti nebyla v souladu se smlouvou o dílo a neodpovídala projektové dokumentaci. „Spolu s kolegou radním Petrem Zdobinským jsme měli jako jednu z priorit nastavení procesů tak, aby nedocházelo k žádným pochybením jak ze strany zhotovitele, tak ze strany magistrátu,“ dodal Brčák.

Další nadstavbou elektronického deníku je 3D mapování - 3D model stavby. Jde o moderní elektronickou službu, která umožní prostřednictvím 3D modelů dokumentovat aktuální stavby v Děčíně.

„Po jednoduchém vytvoření stavby pomocí jakéhokoliv mobilního telefonu můžeme v kanceláři na počítači v integrované 3D prohlížečce zobrazit zpracované 3D modely, odměřovat v nich jednotlivé souřadnice, vzdálenosti, plochy, velikosti vrstev, hloubky nebo kubatury,“ uvedl koordinátor Smart City Martin Strnad.

Reklama

Doporučované