Hlavní obsah

Definitivní konec komunismu na Kubě? O ambiciózních změnách rozhodne referendum

Ústava bez slova komunismus i sňatky homosexuálů. Kuba se chystá na ambiciózní změny.Video: Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Návrh nové kubánské ústavy zcela vypustil slovo komunismus. Národní shromáždění má doladit poslední detaily před tím, než o osudu dokumentu rozhodne referendum. Hlavní změnou je návrat soukromého vlastnictví.

Článek

Kubánský parlament se shodl na návrhu nové ústavy. Mimo jiné má být vytvořena funkce premiéra a výkon prezidentské funkce bude omezen na dvě pětiletá období, prezident navíc může začít první mandát maximálně v šedesáti letech.

Kuba rovněž zřejmě poprvé oficiálně uzná soukromé vlastnictví. Vůdčí role jedné strany v ústavě ale zůstane zachována, stejně jako bude zachována klíčová role státních podniků a centrálního plánování v ekonomice.

Kuba kvůli špatné ekonomické situaci již několik let prochází obdobím opatrných reforem, které částečně umožnily drobné soukromé podnikání či prodej bytů. Nynější ústava z roku 1976 ale oficiálně zakazuje příjmy, které pocházejí z „vykořisťování práce druhých”.

Změny mají kromě ekonomických otázek nastat i ve společenské sféře. Nová ústava zakazuje diskriminaci na základě pohlaví, etnického původu či fyzického postižení. Do návrhu se dostala formulace manželství jako sňatku dvou osob bez upřesnění jejich pohlaví.

Navrhovaná ústavní reforma by měla být po schválení parlamentem vystavena připomínkám veřejnosti a ještě letos předložena občanům k odsouhlasení v referendu.

Reklama

Související témata:

Doporučované