Hlavní obsah

Dělal jsem svatbu i v iglú, nejdražší za 6,5 milionu, říká svatební guru

Celý byznysový magazín o svatebním byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dnešní svatby se od těch před 15 lety zásadně liší. Zatímco dříve svatebčané poptávali koordinátory jen občas a většinou poštou, dnes hledají inspiraci na sociálních sítích a splnit tajná přání se jim snaží kvanta dodavatelů. Přibylo svatebních míst i fotografů.

Článek

Svatby se za posledních 15 až 20 let zásadně proměnily i z pohledu koordinátorů, tvrdí odborník Martin Dobeš, který osobně organizoval už více než 400 obřadů.

„Dříve byla výrazně větší volnost v tom, že klienti věřili, že děláte svou práci dobře, že o tom něco víte. Dneska jsou ty vstupy výrazně silnější, intenzivnější, rychlejší. Češi jsou ale rozhodně ochotni zaplatit víc než dříve,“ říká.

Martin Dobeš

Založil agenturu Prague Weddings a svatební veletrh Svatební Expo.

Provozuje řadu svatebních portálů.

Pořádá kurzy pro svatební koordinátory.

Osobně realizoval přes 400 svateb.

Kvůli sociálním sítím, jako je Instagram nebo Pinterest, jsou nevěsty často „masírované“ fotkami luxusních svateb. Ne každá nevěsta ale o přepych stojí. „Měli jsme klientku, Češku, která si brala Rakušana a hledali klasickou českou chalupu. Nenašli. Náznaky, že tyto nabídky tady jsou, se ale už pomalu objevují,“ přibližuje různá přání svatebčanů Dobeš. Právě nabídka svatebních míst je podle něj za poslední roky nesrovnatelně bohatší.

Dříve hotely, dnes stodoly

Zatímco dříve se Češi brali spíše v hotelech, restauracích, hradech nebo zámcích, dnes jsou v oblibě stodoly, statky a různá industriální prostředí. Ta nejoblíbenější svatební místa přitom mají plno i rok nebo dva dopředu, stejně jako kvalitní svatební fotografové.

S plánováním celé svatby mohou snoubencům pomoci svatební koordinátoři. Jen agentura Martina Dobeše jich ročně proškolí zhruba stovku. Zájem o práci svatebního koordinátora mají lidé různých profesí i agentury.

„Pro práci koordinátora neexistují žádné překážky. Je lhostejné, jestli jste jaderná fyzička, ekonom nebo učitelka, můžete tu práci začít dělat zítra,“ říká Dobeš. Jak dodává, kurzy navštěvují typově různí lidé, ať už ti, kteří chtějí práci koordinátora dělat na plný úvazek, nebo třeba ti, kteří se tomu chtějí věnovat jen po večerech. Stále častěji se také chodí školit pracovníci eventových agentur či majitelé svatebních míst.

Podívejte se, kolik plánují utratit za svatby návštěvníci svatebního veletrhu a která místa jsou trendy.Video: Seznam Zprávy

Kolik stojí a ušetří svatební koordinátor

Ceny koordinátorů se pak liší podle počtu odpracovaných hodin, regionálně i podle dalších nákladů. „To, co slýchávám, jsou ceny od 5 tisíc korun do 60–70 tisíc za organizaci svatby,“ přibližuje Dobeš.

Může se ale stát, že koordinátor si svůj příjem ještě navyšuje maržemi na jednotlivých položkách od dodavatelů. „Je třeba se koordinátora doptat, jak je placen a za co je placen. Pokud začne trošinku mlžit a není to jasná transparentní věc, pro mě by to znamenalo bavit se třeba o nějakém maximu, které bude jako odměna,“ radí svatební guru.

Prague Weddings

Nejstarší svatební agentura v ČR.

Před 20 lety ji založil Martin Dobeš.

Specializuje se na zahraniční a smíšené svatby v Praze.

Na svém kontě už má více než 1 450 svateb.

Američané berou svatby vážněji

České svatby jsou oproti těm zahraničním levnější. A to i přesto, že cizinci začínají svatební den mnohem později a něco jako svatební oběd vůbec neznají. Na rozdíl od českých svatebčanů ti zahraniční neplatí ani veškerou útratu za alkohol.

Finanční dostupnost je jedním z důvodů, které cizince ke svatbám v Česku dlouhodobě lákají. Dříve se zde podle Dobeše brali hlavně Američané, Britové a Australané, dnes jsou to více smíšené svatby a také sňatky Asiatů.

„Pro cizince je to trošku únik. Pokud by měli svatbu třeba v Británii nebo Americe, museli by pozvat 400 nebo 500 hostů, které by na ní za normálních okolností nechtěli. Takže když se svatba odehraje tady, snaží se tradice úplně nedodržovat,“ vysvětluje Dobeš.

Například Američané ale berou svatby mnohem vážněji než Češi. Běžná je u nich zkouška svatby včetně cesty k oltáři, byť se tak mohou ochudit o moment překvapení, kdy ženich poprvé uvidí nevěstu ve svatebních šatech. Holanďané si zase potrpí na více svatebních míst a přejezdy mezi nimi během svatebního dne.

U extrémních svateb může zradit počasí

Při plánování svatby by měli svatebčané i správný koordinátor vždy myslet také na mokrou variantu. A některé extrémní varianty nemusejí vždy vyjít, připomíná Dobeš.

„Za svou kariéru mám za sebou 50 nebo 60 svateb na horách. Někde se oddávalo na sjezdovce, v různých iglú vesnicích. Dělal jsem svatbu i v otáčecí restauraci ve Švýcarsku, kde se točil James Bond,“ popisuje Martin Dobeš s tím, že takové svatby stály několik milionů korun. „Jedna byla za 3,2 milionu a jedna asi za 6,5 milionu korun. To byly ale třeba čtyřdenní akce pro velký počet lidí a tam zase není problém tyto peníze utratit,“ dodává.

Při stanovování rozpočtu by si svatebčané měli v první řadě říct, co mají rádi a kolik hostů by na svatbě chtěli mít. Při plánování hostiny mohou vycházet z nepsaného pravidla, že útrata za jídlo se většinou rovná nákladům na pití. Je ale spousta dalších položek, které rozpočet ještě navýší – například svatební kameraman, fotokoutek, raut, zábava pro hosty, šaty pro družbu apod.

Celý rozhovor s Martinem Dobešem, odborníkem na svatební byznys.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované