Hlavní obsah

Dělení na pražskou kavárnu a drsný sever je nesmyslné. Nové tváře Lidového domu odmítají Zemana a plánují, jak porazit Babiše

Hejduk je předsedou spolku Idealistů.Video: Václav Dolejší, Michaela Ryšavá

 

Reklama

Být placen za politiku zatemňuje mozek, říká mladý sociální demokrat Radim Hejduk. „Sám na sobě jsem si vyzkoušel, že to trochu deformuje mozek.”

Článek

Sociální demokraté si před týdnem zvolili předsedu, ale podle prvních reakcí komentátorů i straníků si nejsou zcela jisti, jestli dokáže zajistit nejstarší české politické straně budoucnost.

Přitom na mimořádném sjezdu v Hradci Králové se o slovo v kdysi nejsilnější straně vlády, která přišla ve volbách o stovky tisíc hlasů a desítky poslaneckých mandátů, hlásili mladí sociální demokraté.

Mezi nimi Radim Hejduk, který - až se strana po přerušení sjezdu za několik týdnů znovu sejde, usiluje o post místopředsedy.

Ať uspěje či ne, už rozhodně zaujal neotřelými názory, které sociální demokracii vyslal.

„Dělení na pražskou kavárnu a severní drsné kluky není úplně nejdůležitější,” říká například v pořadu Televize Seznam Sněmovní 4.

Podle jsou totiž důležitá jiná témata. „Já jsem si vzal téma bytové politiky, ve které se za poslední léta nic neudělalo,” uvedl.

Radim Hejduk má civilní povolání mimo sociální demokracii a nechce to měnit, ani kdyby ve volbách místopředsedy uspěl.

„Udržuje to styk s realitou, a tak nechci příštích 10 let pracovat pro sociální demokracii placeně,” řekl reportérům pořadu. „Sám na sobě jsem si vyzkoušel, že to trochu deformuje mozek.”

Jak konkrétně se taková deformace projevuje?

„Začal jsem používat jazyk, který nebyl úplně srozumitelný,” říká sedmadvacetiletý muž.

Více o mladých sociálních demokratech ve videu v úvodu tohoto textu.

Video: Celé vydání politického magazínu Sněmovní 4

Komunisté nic nepochopili? Pusťte si pořad Sněmovní 4 a posuďte sami.Video: Václav Dolejší, Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované