Hlavní obsah

Demokraté vydali své stanovisko ke kauze ruského vměšování do prezidentských voleb. Zveřejnění musí schválit Trump

Demokraté vydali své stanovisko ke kauze ruského vměšování do prezidentských voleb.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Výbor amerického Kongresu schválil zveřejnění stanoviska demokratických kongresmanů, ve kterém zpochybňují závěry republikánů v kauze údajného ruského vměšování do amerických voleb. Podle republikánů měla FBI údajně zneužít své pravomoci.

Článek

Americký výbor pro kontrolu tajných služeb Sněmovny reprezentantů jednohlasně schválil zveřejnění stanoviska demokratických kongresmanů o údajném zneužití pravomocí Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) při objasňování ruského vlivu na předloňské prezidentské volby v USA.

Toto stanovisko je reakcí na podobný dokument, který minulý týden vydali vládnoucí republikáni. Ti v něm kritizovali FBI a ministerstvo spravedlnosti USA kvůli údajné zaujatosti proti volební kampani nynějšího prezidenta a obviňovali je ze zneužití pravomocí. Trump zveřejnění dokumentu schválil minulý pátek a konstatoval, že ho plně očistil. Demokraté ale s tímto výkladem nesouhlasí.

Konečné rozhodnutí o zveřejnění stanoviska demokratů je i nyní v rukou Donalda Trumpa, který musí rozhodnout do pátku. V dopise na prezidenta v této otázce apeloval vůdce demokratů v Senátu Chuck Schumer, který napsal, že je otázkou „elementární spravedlnosti“, aby zveřejnění dokumentu schválil. Američtí občané by podle něj měli mít možnost vidět obě strany sporu. Schumer také zdůraznil, že Trump by měl tímto krokem dokázat, že republikánská zpráva nebyla pouze trikem, který měl zdiskreditovat probíhající vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby.

Bílý dům podle webu The Hill již vyjádřil svou ochotu stanovisko zveřejnit. Trump nicméně jeho autora, kongresmana Adama Schiffa, napadl na Twitteru, kde napsal, že „je jedním z největších lhářů“ ve Washingtonu.

Pokud by prezident nyní odmítl zveřejnění demokratického stanoviska, přestože již přes silné námitky FBI schválil zveřejnění republikánské zprávy, mohlo by to vyvolat spory mezi Bílým domem a Trumpovými republikánskými stoupenci v Kongresu na jedné straně a demokraty a kontrolními a bezpečnostními složkami na straně druhé, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované