Hlavní obsah

Rozestupy, roušky a strach z obviňování. Tak se demonstruje v době covid-19

Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

Už před začátkem demonstrace si lidé disciplinovaně stoupli na značky.

Reklama

Tři hodiny před dlouho plánovaným protestem se změnila pravidla pro shromažďování. Organizátoři to označili za vítězství. Namísto plánovaných 5000 ale na Staroměstské náměstí dorazilo kolem 1500 lidí.

Článek

Dezinfekce, roušky a rozestupy, ale také stovky lidí na náměstích několika českých měst. Republika zažila první velké protesty od začátku krize spojené s šířením nemoci covid-19. Pražská demonstrace zároveň přinesla odpověď na důležitou otázku, do jaké míry může vláda pod heslem boje s nebezpečnou infekcí omezit základní politické právo na vyjádření nesouhlasu.

Atmosféra na největším z protestů na pražském Staroměstském náměstí připomínala předchozí demonstrace z dílny Milionu chvilek. Na pódiu se vystřídalo několik respektovaných osobností veřejného života i tradiční představitelé spolku Milion chvilek. Zazněla státní hymna a tatíček Masaryk. Lidé přinesli transparenty s hesly proti premiérovi, vládě a prezidentovi.

Stejně jako při loňském statisícovém setkání na Letné vládla při protestu pozitivní nálada. Nikdo se nepřišel opít a sprostě nadávat. Nikdo nečekal žádné konflikty s policií a také k žádným nedošlo. Lidé se navíc snažili dodržovat rozestupy, většina z protestujících měla roušky a k dispozici byla každému i dezinfekce.

Ještě několik hodin před demonstrací přitom hrozilo, že organizátoři nebudou schopní vládní opatření dodržet. Až tři hodiny před jejím zahájením ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) vydal opatření, které výslovně umožňuje shromáždění více než 500 lidí, pokud jde o setkání podle zákona o právu shromažďovacím.

„Usnadnilo nám to práci,“ popsal jeden z dobrovolníků. „Měli jsme připravené zátarasy, které by ohradily asi tři čtvrtiny náměstí. Nakonec jsme je mohli nechat složené.“

Podívejte se na fotogalerii z demonstrace na Staroměstském náměstí:

+22

Organizátoři původně na Staroměstském náměstí nakreslili 350 značek s přibližně dvoumetrovými odstupy. 150 míst měli zabrat novináři a sami organizátoři. Když k nim dorazila informace, že limit 500 osob neplatí, dokreslili značky i do nejvzdálenějších koutů náměstí. A to se nakonec celé zaplnilo tak, že lidé stáli i na začátku přilehlých ulic.

Politické rozhodnutí Adama Vojtěcha „na poslední chvíli“ nebylo podle organizátorů vůbec náhodné.

„Zvítězili jsme,“ prohlásil hned na úvod shromáždění předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář. Vojtěch podle něj povolil politická shromáždění právě proto, že Milion chvilek pohrozil správní žalobou vůči opatření Ministerstva zdravotnictví.

Na Staroměstské náměstí nakonec přišlo podle odhadu organizátorů a ČTK přibližně 1500 lidí. Počet demonstrantů se přitom stal tématem několika posledních dní. Rychle se měnící vládní opatření vyvolala zmatek v tom, kolik lidí se smí svobodně sejít, jaká pravidla přitom platí a jaké hrozí postihy za jejich překročení. Některá opatření Ministerstva zdravotnictví zrušil soud a přehlednosti nepomohla ani otočka Ministerstva vnitra, které postupně měnilo postoj k ústavnosti opatření servírovaných ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

Ještě v pondělí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání vlády oznámil, že se s Vojtěchem neshodnou, a jejich spor o to, kolik lidí se smí legálně zúčastnit demonstrace, bude muset rozhodnout soud.

Tři hodiny před začátkem úterního protestu potom Vojtěch vydal opatření, které setkání podle shromažďovacího práva výslovně povolilo i v počtu nad 500 lidí. Ministr to na Twitteru okomentoval slovy, že sice demonstrace nikdy nezakázal, ale aby předešel pochybnostem, tak z tohoto zákazu udělal výjimku.

Zmatečný postup ministra zdravotnictví průběh demonstrace neoddiskutovatelně ovlivnil. Organizátoři původně plánovali pochod k sídlu vlády, který ale následně zrušili s tím, že by během něj nedokázali počet demonstrantů ohlídat. Spolek také kvůli obavě z ministerského opatření místo jedné demonstrace vyzval k demonstrování po celé České republice, takže se podle údajů Milionu chvilek rozhodli lidé sejít na 167 místech napříč republikou.

„Neměla jsem v plánu sem přijít, na Facebooku jsem si ale přečetla, že to povolili, tak jsem tady. Manžel říkal, že se sem nevejdeme, a nakonec to nestihl z práce,“ popsala jedna z účastnic protestu.

Organizátoři navíc už před demonstrací vyjádřili obavu, že premiér zneužije epidemiologickou situaci proti demonstrantům. Pod heslem „Je to bouda“ Minář apeloval na všechny zúčastněné, aby dodržovali veškerá hygienická opatření. Premiér podle něj bude chtít Milion chvilek obvinit z šíření covid-19. Babiš dal důvod k takovým obavám při svém pondělním vystoupení po jednání vlády. Na otázku, zda demonstranti nemohou shromážděním porušit zákon, odpověděl, že mají přijít, že mu to nevadí, ale že není epidemiolog.

Reklama

Doporučované