Hlavní obsah

Demonstranti dostáli heslu Vítejte v pekle! V Hamburku se perou s policií

Policie a odpůrci summitu se střetli v HamburkuVideo: Reuters

 

Reklama

Protestu proti summitu G20 se účastnilo více než deset tisíc lidí. Policie tvrdí, že byl napaden její mluvčí.

Článek

V rozsáhlé střety s policií se ve čtvrtek rychle zvrhla demonstrace s názvem Vítejte v pekle, která byla namířená proti pátečnímu a sobotnímu summitu předních světových ekonomik (G20).

Vzduchem létaly lahve, dýmovnice a další předměty, policie nasadila vodní děla a pepřový sprej, na místo byli povoláni zdravotníci.

Na Twitteru policie napsala, že její příslušníky demonstranti napadli.

Na hamburského policejního mluvčího Tima Zilla se podle policejní zprávy protestující vrhli v okamžiku, kdy poskytoval novinářům rozhovor.

Demonstranti, s nimiž mluvila televize N24, takový výklad odmítají a tvrdí, že vše vyprovokovala policie. Pořadatelé nakonec demonstraci ukončili.

Demonstranti, jichž se policie předem obávala, se do ulic vydali kolem sedmé navečer. Průvod zhruba 12  tisíc lidí policie zastavila už po několika minutách. Zdůvodnila to tím, že asi tisícovka osob měla zakrytý obličej, což není dovoleno.

Video: Policie zastavila hamburský pochod

Policie zastavila pochod proti summitu G20.

Několik desítek minut byl průvod zablokovaný, pak propukly srážky. Policisté se snažili oddělit část demonstrantů, která se nazývá černý blok, a ostatním chtěli umožnit pokračovat v pochodu.

Do akce se zapojilo mnoho desítek policistů, kteří se v některých případech dostali do velmi tvrdých potyček s demonstranty. Na místě v tu chvíli bouchaly petardy a vznášel se nad ním dým. Část protestujících se snažila přelézt zeď vedoucí podél ulice, aby unikla před vodními děly.

Část lidí ale i poté pokračovala v protestu. Někteří tancovali do rytmu hudby, další se vsedě snažili blokovat policejní vozy a někteří zapalovali popelnice a další předměty. Policie na Twitteru informovala také o zapáleném autě a rozbitých výlohách několika obchodů.

Pozorovatelé očekávají, že střety budou pokračovat hluboko do noci.

Video: Už ve středu policisté jeden z protestů proti summitu rozehnali

Německá policie rozehnala protesty před summitem G20Video: Ruptly

Reklama

Doporučované