Hlavní obsah

Den, kdy se tradiční rodina poprvé otřásla: Tehdy do Česka přišla IKEA

Elitní komentátor vypráví a vzpomíná, co prožil v 90. letech.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Je to známá rovnice: Strávíte tam šest hodin, odvezete si šest krabic a šest hodin pak montujete novou židli. A mohou za to devadesátá léta.

Článek

Je to už třicet let. Před Domem bytové kultury, jedním z mála míst, kde se za socialismu daly koupit slušné věci do bytu, se u stanice pražského metra Budějovická začala tvořit dlouhá fronta už v sedm hodin ráno. Brzy nato přijel sám Václav Klaus, tehdejší padesátiletý ministr financí federální vlády, předseda sotva vzniklé ODS a strmě stoupající hvězda československé politiky.

A mohlo se začít: Ten den na podzim 1991 k nám přišla IKEA - švédský obchodní dům s levným nábytkem. Tedy, levným, v Česku IKEA dlouho překonávala sociální hranice. Jen se rozhlédněte po svém bytě…

Dnes má IKEA v Česku čtyři obchodní domy, dva v Praze, v Brně a v Ostravě a nepominutelným způsobem se zapsala do života mnoha Čechů.

Devadesátky jsou součástí Šťastného pondělí, které najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý satirický pořad pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované