Hlavní obsah

Den rozhodnutí: ANO může brát vše, Škromach kupoval růže ve slevě

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Růže jako zbraň má pomoci Zdeňku Škromachovi udržet křeslo v Senátu (video: Václav Dolejší).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Hnutí ANO s přehledem vyhrálo první kolo senátních voleb, když postoupilo čtrnáct kandidátů. Ve druhém jde o všechno ODS, sociálním demokratům, ale také matadorům české politiky: třeba Zdeňku Škromachovi.

Článek

Sobota může dokončit, co předchozí víkend načal. Po vítězství v krajských volbách také v Senátu může hnutí ANO Andreje Babiše předvést další z razantních nástupů do české politiky. Má nakročeno k vítězství i v senátních volbách.

Na druhém pólu se pohybuje koaliční Babišův partner: Sociální demokracie uhájí pozici nejsilnějšího senátorského klubu, ale pokud jejích devět želízek v druhém kole zklame, budou to těžké ztráty.

A ztráty mohou zaznamenat i jednotlivci. S velkým napětím bude dnešní výsledky sledovat Zdeněk Škromach, jehož voliči na Hodonínsku mohou po dvaceti letech škrtnout z vysoké politiky. Škromach do poslední chvíle dělal vše pro odvrácení porážky (podívejte se na video na začátku tohoto článku).

ANO favoritem druhého kola

Hnutí ANO s přehledem vyhrálo první kolo senátních voleb, když postoupilo čtrnáct kandidátů. Žádný z nich ale svého soupeře do druhého kola výrazně nepředběhl. Výjimkou je jen olomoucký lékař a poslanec Milan Brázdil, který získal 33 procent hlasů a předběhl konkurenčního lidovce téměř o šest procent.

Hnutí ANO má z minulých senátních voleb čtyři místa a rádo by k nim přidalo ještě několik dalších. Sází především na žokeje Josefa Váňu v Karlových Varech nebo starostu Jaroslava Větrovského v Táboře.

Poslední souboj velkých stran

Letošní volby jsou poslední připomínkou někdejšího „souboje titánů”, tedy mezi občanskými a sociálními demokraty. Strany naposledy obhajují většinu mandátů, tedy dvacet ze sedmadvaceti. Úpadek monopolu dvou velkých stran, který postupuje celostátní i komunální politikou, se tak začíná projevovat i v horní komoře.

Vliv na to má mimo jiné fakt, že přestala platit dosavadní rovnice, že mezi sebou o Senát bojuje vždy vládní a opoziční strana. Největší rozstřel se letos naopak čeká mezi vládními stranami ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

S obavami budou výsledky voleb sledovat především občanští demokraté, kteří jsou nyní druhým nejpočetnějším klubem v horní komoře. Ztráta této pozice by pro ně byla nepříjemná, protože by přišli o poslední „baštu”, ze které ještě mohli alespoň trochu komplikovat život vládě a dávat o sobě vědět svým voličům.

Naopak ČSSD má již teď jisté, že uhájí pozici nejsilnějšího senátorského klubu. Obhajuje dvanáct z třiatřiceti křesel a do druhého kola postoupilo devět jejích kandidátů.

Ministr hraje vabank

Ministr průmyslu Jan Mládek vsadil při souboji o senátní křeslo v Táboře všechno na jednu kartu. Už dopředu oznámil, že pokud neuspěje, odejde z vlády. Jeho protivníkem je starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský z hnutí ANO.

Volbám v Táboře věnuje speciální pozornost i šéf hnutí ANO Babiš, který den předem osobně přijel s koblihami podpořit svého kandidáta. Ještě v pátek se pak mezi Babišem a Mládkem rozpoutala přestřelka na sociálních sítích, ve které padala slova jako politický parazit nebo šíbr, který nezná slovo slušnost.

Reklama

Doporučované