Hlavní obsah

Den v byznysu: Těžko nemluvit sprostě. Opatření jsou neštěstí, říká kinař

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 8. června.

Článek

Tržby obchodníků rostou

Spolu se slábnoucí pandemií a rozvolňováním maloobchodní tržby v dubnu meziročně stouply. A to o 7,4 procenta. V březnu rostly o 7 a půl procenta, zatímco v únoru byly ještě v minusu. Růst zaznamenaly všechny hlavní sortimenty nepotravinářského zboží. Prodej motorových vozidel už druhý měsíc vykazuje vysoké meziroční růsty, v dubnu o více než 70 procent. Naopak prodej potravin stagnuje.

Víc firem chce nabírat než propouštět

Čeští zaměstnavatelé plánují v letošním třetím čtvrtletí více nabírat než propouštět. Nové lidi chce nabrat 11 procent zaměstnavatelů, naopak čtyři procenta očekávají snižování stavů. 83 procent firem změnu nechystá, uvedla to v průzkumu společnost Manpower.

Sjednocení pravidel a rozvolnění

Ode dneška se mění řada protipandemických opatření, a to nejen v byznysu. Na pracovišti nebo při výuce již nebude vyžadován respirátor. Sjednocuje se prokazování o bezinfekčnosti. Všude budou platit všechny druhy testů včetně samotestů. Postačovat bude i čestné prohlášení.

Mění se také kapacity některých provozů. Bazény a wellness centra mohou naplnit kapacitu na 50 procent. V provozech nebudou návštěvníci muset nosit ochranu dýchacích cest.

Zvyšuje se počet diváků na kulturních akcích na 1000 uvnitř a 2000 venku, nadále ale platí, že lze naplnit jen polovinu hlediště. Od pondělí bude kapacita venku už bez omezení. Stále bude platit nutnost mít zakryté dýchací cesty. Na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu s výjimkou konzumace v hledišti.

Novinky od Applu

Apple v noci představil řadu softwarových novinek, včetně nových verzí operačních systémů pro svá zařízení. Firma také oznámila vylepšení aplikace pro videohovory FaceTime, která bude kompatibilní se systémy Android a Windows.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované