Hlavní obsah

Den v byznysu: Severská 5G kombinace. Kellner vybral Švédy, NASA Finy

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 19. října.

Článek

Kellner vsadil na Ericsson

Rychlou mobilní síť 5G postaví společnost CETIN nejbohatšího Čecha Petra Kellnera na technologiích firmy Ericsson. Ericsson má být výhradním dodavatelem. Technologie pro sítě 5G nabízí i Huawei. Tato čínská firma je považována za jednoho z hlavních celosvětových hráčů v oblasti.

Méně vína, méně mléka

Mladých vín nesoucích značku Svatomartinské bude letos na trhu nejméně o 25 procent méně než v uplynulých letech. Důvodem je nejistý odbyt vína kvůli pandemii koronaviru, informoval Vinařský fond, který ochrannou známku přiděluje. Každý rok putuje na trh okolo dvou milionů lahví.

Také největší česká mlékárna Madeta čeká kvůli koronavirovým omezením pokles tržeb o čtvrtinu, možná i více. Ztráty za výrobky pro gastro trh jsou již nyní 1,2 milionu korun denně. Vládní opatření ovlivňují i export. Firma také odložila investice do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově.

Jak se vyprazdňují kanceláře

Ještě loni bylo neobsazeno pět procent, teď se relativní počet prázdných kanceláří blíží 6,5 procenta. S covidem přišel home office, který mění poměry na realitním trhu. Co ukazují přesná čísla? Pokud jde o kanceláře a jejich využití, tak v posledních pěti letech před covidem pravidelně klesal počet volných ploch a také rostly nájmy v kancelářských budovách. Vůbec nejníže se počty neobsazených administrativních ploch dostaly loni, kdy tvořily jen pět procent z celé nabídky.

Tři scénáře vývoje podle Research & Forecast Report od společnosti Colliers International ukazují, že v příštích dvou letech se žádné velké drama odehrávat nebude – pohybují se mezi dvěma a sedmi procenty neobsazenosti.

Rychlejší než šinkansen? Šinkansen

Japonská železniční společnost JR Central dnes předvedla testovací jízdu nového rychlovlaku šinkansen, který funguje na principu magnetické levitace. Díky tomu dosáhne rychlosti až 500 kilometrů v hodině. Vlak bude po dokončení výstavby trati jezdit mezi městy Tokio a Ósaka.

Čína roste

Země, ze které do světa vzešel nový typ koronaviru, se ekonomicky už vzpamatovává z úderu covidu. Meziroční růst hrubého domácího produktu Číny ve třetím čtvrtletí zrychlil na 4,9. Oznámil to tamní statistický úřad.

První mobilní síť na Měsíci

Mobilní sítě ještě jednou. Nokia získala od amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír zakázku na výstavbu první sítě pro bezdrátovou komunikaci na Měsíci. Půjde o síť čtvrté generace, kterou bude možné modernizovat na 5G. NASA chce na Měsíc dostat lidi do roku 2024.

Vítězové krize

Vánoční nákupní sezona se rychle blíží a už teď je jasné, že jejím vítězem budou e-shopy. Od počátku roku jich nových vzniklo přes čtyři tisíce a srovnávač cen Zboží.cz uvedl, že očekává tržby na úrovni 200 miliard korun.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované