Hlavní obsah

Den v byznysu: Skórovali Biden a Pfizer. A burzy prorazily strop

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 9. listopadu.

Článek

Americký výrobce léčiv Pfizer oznámil, že efektivita jím vyvíjené vakcíny proti nemoci covid-19 je více než devadesátiprocentní a neobjevily se žádné vážné vedlejší účinky. Povolení úřadů pro její použití by rád získal již tento měsíc. Akciové trhy reagovaly výrazným růstem.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si krátce po zahájení obchodování připisoval zhruba 4,6 procenta na 29 627 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval růst o 3,2 procenta zhruba na 3622 bodů, zatímco index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, přidával asi 0,7 procenta na 11 982 bodů.

Akcie ale nerostou jen kvůli vyhlídkám na úspěchy v boji s covidem. Ty v Evropě i Asii popohání výsledek amerických voleb. V reakci na ně zahájily akciové trhy tento týden růstem. Panevropský index STOXX Europe 600 ráno přidával asi 1,5 procenta, frankfurtská burza 1,9 procenta. Japonský index Nikkei uzavřel na nejvyšší hodnotě za 29 let. Čínské akcie stouply nejvýše za pět let a indické jsou na novém rekordu.

Situace na trhu tlačí i na ceny ropy. Ty v úvodu týdne výrazně zpevňují, pondělní nárůst je nejprudší za více než šest měsíců. Kromě zpráv o vývoji vakcíny růstu pomáhají i signály ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců, kteří jsou ochotni dál omezovat těžbu.

Konec Sazky? Poslanci chtějí výrazně zdanit hazard

Může to být konec Sazky v podobě, jakou znáte. Největší tuzemská loterijní firma a provozovatel populární sportky vydala silné prohlášení, v němž protestuje proti zdanění jejího byznysu 55 procenty. Dosud daň činí 35 procent, zvýšila se přitom už letos – ještě v roce 2019 byla na úrovni 24 procent. Pokud návrh v parlamentu projde, Sazka přistoupí k neupřesněným drastickým opatřením a státní rozpočet dostane o třetinu, tedy o miliardu korun, méně, píše firma patřící do impéria Karla Komárka. Sazka tvrdí, že kvůli vyššímu zdanění by o práci přišlo 15 000 lidí a došlo by k uzavření velké části prodejní sítě, která nyní má přes 7200 prodejních míst.

Důvodem návrhu na zvýšení daně je finanční situace spojená s koronavirem. Na státním rozpočtu se podepisují výdaje na kompenzační a bezpečnostní opatření, která má na svědomí šíření nákazy.

Elektromobilů se prodalo třikrát více

Prodej elektromobilů na českém trhu stoupl od ledna do konce října meziročně na trojnásobných 1888 vozů. Počet prodaných hybridů se pak zvýšil o 43 procent na 9474 aut. Nejprodávanější značkou elektromobilů byla Škoda Citigo iV se 732 kusy, následují Tesla a Hyundai.

Hyperloop prošel první zkouškou s lidmi

Hyperloop dvakrát rychlejší než letadlo úspěšně svezl lidskou posádku. A nebyl od Elona Muska. První jízdu systémem vysokorychlostní dopravy potrubím s lidmi úspěšně dokončila firma Virgin Hyperloop podnikatele Richarda Bransona. Zvládla tím důležitý bezpečnostní test technologie, která může být revolucí v přepravě osob i nákladů.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované