Hlavní obsah

Hyperloop svezl pasažéry. Konkurent letadel testem úspěšně prošel

Podívejte se na úspěšný test hyperloopu s lidmi. Může být dvakrát rychlejší než letadlo.Video: Virgin Hyperloop, Jan Marek

 

Reklama

Firma Virgin Hyperloop podnikatele Richarda Bransona dokončila první jízdu hyperloopem – tedy trubkou s odsátým vzduchem. Zvládla tím důležitý test bezpečnosti technologie, která může být revolucí přepravy osob i nákladů.

Článek

Manažeři společnosti Virgin Hyperloop se rozhodli vyzkoušet produkt své firmy na vlastní kůži. Technický ředitel a spoluzakladatel Josh Giegel a ředitelka pro zážitky cestujících Sara Luchianová zažili podle agentury Reuters něco, co by se mohlo stát budoucností dopravy. Na testovací trati v Las Vegas dosáhla jejich kapsle rychlosti 172 kilometrů v hodině.

Dvakrát rychlejší než letadlo, čtyřikrát co nejlepší vlak

Technologie vysokorychlostní přepravy osob nazývaná hyperloop se stala populární díky miliardáři Elonu Muskovi, který ji začal propagovat v roce 2013 a přiměl několik firem, aby se připojily k rozvoji tohoto systému. Systém je založen na pohybu přetlakových kapslí trubkovými tunely, ze kterých vývěvy odčerpávají vzduch.

Virgin Hyperloop očekává, že by se v budoucnosti mohly jeho kapsle s cestujícími a nákladem pohybovat rychlostí nejméně 966 kilometrů v hodině. Cesta mezi New Yorkem a Washingtonem by tak trvala pouhých 30 minut, a byla by tak dvakrát rychlejší než komerčním letadlem a čtyřikrát rychlejší než vysokorychlostním vlakem.

Firma již uskutečnila více než 400 testovacích jízd, všechny bez lidí. Virgin Hyperloop by ráda získala bezpečnostní certifikaci do roku 2025, komerční provoz plánuje zahájit do roku 2030.

Reklama

Doporučované