Hlavní obsah

Den v byznysu: V Česku zájem o elektroauta není, v USA jezdí už i bez řidiče

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 13. dubna.

Článek

Cigarety brzy minulostí?

Kouření cigaret budeme jednou znát možná jen ze starých filmů. S jejich koncem počítá i světová tabáková jednička Philip Morris, která vyrábí i v Česku.

Inflace roste

Zdražování pokračuje a inflace roste. V březnu se dostala na úroveň 2,3 procenta. Největší vliv na to mělo zdražování benzinu a nafty.

Litr benzinu Natural 95 stojí v průměru 30 korun a 47 haléřů, což je nejvyšší úroveň od loňského února. Litr nafty se průměrně prodává za 29 korun a 14 haléřů, to je nejvíce od března 2020.

Na inflaci tlačí ale také růst cen alkoholu, tabáku a osobních aut. Své služby zdražují i banky a další finanční instituce. Naopak klesaly ceny potravin, výrazně u zeleniny a vepřového masa. Analytici však předpokládají, že ceny obecně dál výrazně porostou.

Zlínská firma prodaná za stamiliony

Nadnárodní kolos Berry Global, který patří mezi 500 největších amerických firem, prodal zlínského výrobce plastů Promens. Firmu koupil pražský fond ARX odhadem za půl miliardy korun.

Líheň českých e-shopů roste

Největší český tvůrce e-shopů Shoptet měl úspěšný rok. Počet klientů zvýšil o sto procent na 6,5 tisíce a celkem provozuje 27 tisíc e-shopů, přes které se protočilo 36 miliard korun. Nyní firma chystá expanzi. Zdvojnásobí počet zaměstnanců na 200 a zamíří do Maďarska. Zvažuje i rozšíření do Rakouska a Německa.

Elektroauta se neprodávají

Český trh s osobními auty se z krize ještě neotřepal. Za první čtvrtletí se prodalo méně vozů než loni, kdy už byly prodeje ovlivněny pandemií. Nicméně v březnu rostly prodeje o 47 procent.

Výrazný pokles postihl prodej elektrovozů, jejich podíl činí zhruba jedno procento a prodalo se jich jen 560 kusů. Naopak hybridům se dařilo, jejich prodeje se zdvojnásobily na 4 700 vozů.

Nejoblíbenějším typem vozů dlouhodobě zůstávají terénní modely a SUV. Jejich podíl v letošním roce činí už přes 40 procent. Většina ostatních tříd dlouhodobě klesá.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované