Hlavní obsah

Dění v čapím hnízdě na komíně v Uničově snímá kamera

Reklama

Sledovat dění v čapím hnízdě postaveném na komíně poblíž polikliniky v Uničově na Olomoucku mohou lidé díky kameře, kterou na nedaleký sloup instaloval vedoucí oddělení informačních technologií uničovské radnice Jaroslav Kocůrek.

Článek

Kamera čapí hnízdo na komíně nepřetržitě snímá z bočního pohledu. „Tuto myšlenku jsem nosil v hlavě už několik let. Příležitost na osazení kamery sledující čapí hnízdo se ale naskytla až nyní s rozvojem kamerového systému,“ uvedl Kocourek.

Instalace kamery s vysokým rozlišením obrazu byla podmíněna přípojkou optického kabelu, jehož prostřednictvím lze přenášet velké objemy dat. Kamera je umístěna na střeše panelového domu v Nemocniční ulici nedaleko polikliniky. „Je na vysokém stožáru, který se ve větru dost kymácí. Ještě proto bude nutné vyřešit jeho ukotvení,“ dodal Kocůrek.

Čapí pár na komíně v Uničově zatím většinu dne věnuje zvelebování svého přechodné bydliště, ve kterém už brzy nebude nouze o hladové krky mladých čápů.

Do Česka přiletěli první čápi v polovině března, vybrat si mohli téměř z 1500 hnízd. První zpravidla přilétá samec, vlastní hnízdění začíná v dubnu. Na vejcích čápi sedí v průměru 33 dní. Další dva měsíce krmí mláďata.

Přímý přenos z čapího hnízda sledujte ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované