Hlavní obsah

Praha je úžasné místo. Ale ne tak úžasné, aby tu někdo žádal někoho o ruku

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Miloš Čermák

„Zatraceně, a zmínila ses jim o Praze?”

Reklama

Tlačítko „přeskočit politiku“ na Netflix nepatří. Děkuju, nechci.

Článek

Patří mezi nejznámější televizní moderátory v Americe, už déle než pět let uvádí na NBC každý večer pořad Late Night Show. Jeho předchůdci byli tři velikáni: David Letterman, Jay Leno a Jimmy Fallon. Ale Seth Meyers je také stand-up komik. Na Netflixu měl před několika dny premiéru jeho hodinový speciál s názvem Kluk z lobby.

Jmenuje se podle jeho druhého syna, který se narodil loni v dubnu v přízemí obytného domu, kde Meyersovi v New Yorku bydlí. Porod probíhal tak rychle, že manželé cestou do porodnice nestačili doběhnout ani do taxíku.

Manželka a rodinné vztahy jsou ostatně hlavním tématem celého Meyersova speciálu. A v tomto kontextu dojde i na Prahu. Moderátor totiž svou ženu požádal o ruku až po pětileté známosti, a to pod tlakem okolností. Zasnoubení předcházela cesta do Evropy.

Cesta se konala u příležitosti jejích narozenin. „Kam myslíš, že bychom měli jet?“ zeptala se Meyerse.

„Proč ne třeba do Prahy? Nikdy jsme tam nebyli. Slyšel jsem, že to tam je úžasné,“ odpověděl.

A ona řekla: „To bychom mohli. Anebo bychom mohli do Paříže. Sice jsme tam už byli, ale moc jsme si to tehdy užili.“

Meyers jí řekl, že jsou to přece její narozeniny, takže když dává přednost Paříži, pojedou do Paříže. Ale když tam doletěli, byla hned první večer v tak špatné náladě, v jaké ji předtím ještě nezažil.

„Co se děje?“ zeptal se.

„Všechny kamarádky mi tvrdily, že jestli jedeme oslavit mé narozeniny do Paříže, tak mě tu požádáš o ruku,“ řekla mu nakonec.

„Zatraceně, a zmínila ses jim o Praze? Že moje původní nabídka zněla letět do Prahy? Do místa, které je slavné tím, že tam nikdo nikdy nikoho o ruku nepožádal?“

Meyers pak na pódiu divadla v Minneapolis, kde se jeho speciál natáčel, ukáže ruku s pomyslným zásnubním prstenem: „Ještě nikdo se nevychloubal: Podívejte se, co se stalo v České republice!“

Dodá, že to byla samozřejmě jeho chyba, protože neměl s cestou do Paříže souhlasit. Není to město, kam můžete vzít ženu, která by mohla očekávat žádost o ruku, a přitom NEMÍT prsten. Je to prostě příliš romantické místo.

Říká: „Došlo to tak daleko, že když jsme šli po jednom z mostů přes Seinu a vypadl mně z kapsy pas, přemýšlel jsem o tom, že je jednodušší ho kopnout do řeky a požádat na ambasádě o nový, než si kleknout v Paříži a NEMÍT zásnubní prsten.“

Praha to ve zmíněném speciálu trošku odskákala a my si můžeme jen povzdechnout, proč si americký moderátor a komik nevybral do kontrastu s romantickou Paříží nějaké jiné město, třeba Berlín. Nebo Budapešť, u všech všudy.

Útěchou budiž, že Meyersův hodinový stand-up se do historie tohoto žánru nijak výrazně nezapíše. Je to profesionálně odvedená práce, vtipům ani interpretaci nelze nic vytknout. Solidní průměr. Nic míň, ale rozhodně ani nic víc.

Jistě, pro americké publikum je show atraktivnější než pro nás. Protože mají šanci poznat – trochu ijnak – oblíbenou tvář z televize. A mnozí možná vůbec poprvé uvidí jeho nohy, jak sám žertuje na začátku. Na obrazovce totiž skoro vždy sedí za stolem.

Něčím extra však speciál přece jen zajímavý je. Obsahuje přesně sedm minut vtipů na Donalda Trumpa. „Cože?“ říkáte si možná udivaně. „A co je na TOMHLE zajímavého?“ Hned to popíšu.

Samotné vtipy jsou jako celá show. Neurazí, ale ani vás nezvednou ze židle. Třeba ten, že Trump není pobožný člověk. „Dokážete si představit, že sedí v kostele, kde se hodinu oslavuje někdo, kdo není Donald Trump?“ Skoro se zdá, že něco podobného jsme v Česku xkrát slyšeli o Václavu Klausovi.

Co zajímavého se tedy na obrazovce stane? Zhruba ve 40. minutě Meyers politické „okénko“ oznámí. A divákům sledujícím Netflix nabídne něco dosud nevídaného: zmáčknout ovladačem knoflík „PŘESKOČIT POLITIKU“, který se má objevit v pravém dolním rohu.

Kdo na něj televizním ovladačem klikne, posune se dopředu v záznamu o sedm minut. Vtipy o Trumpovi budou „odbaveny“ a bude se dál mluvit o zábavných historkách z moderátorovy rodiny.

Nechme stranou, že to poplete (anebo to popletli pak ve střižně), protože Meyers ukáže pomyslně do pravého dolního rohu a zmíněné tlačítko se objeví vlevo. Ale to je detail. Vadí mně, že se tam vůbec nějaký podobný knoflík objeví.

Chápu, že jde spíš o „marketingový trik“ než seriózně míněnou funkci. Je to vlastně jeden z vtipů, který má ukázat dvě věci: jak je americká společnost rozdělená (a jakkoli se vtipům o přísné manželce směje každý, tak žerty na adresu prezidenta by mohly půlku země rozčílit) a zároveň jak je publikum podobných show či pořadů politikou unavené.

Ale i tak je to hodně mizerný nápad. Trump je součástí reality, a to pro všechny, ať už ho mají, nebo nemají rádi. Stejně jako Boris Johnson, nebo třeba Zeman, Babiš nebo kterýkoli jiný kontroverzní politik. Nikdo nenutí komiky, aby si z nich dělali legraci. Můžou je ze svých vystoupení vynechat a nikdo se na ně zlobit nebude.

Ale když už se do nich pustí, pak PŘESKOČIT POLITIKU je něco, co prostě v principu udělat nejde.

Jasně, můžeme se chlácholit tím, že Meyers nezašel zase AŽ TAK daleko. A že se možná dočkáme doby, kdy komici, toužící po popularitě všech, natočí na Netflix sedm minut PROTI Trumpovi a zároveň i sedm minut PRO Trumpa.

A ty si vyber, diváku! Hlavně se dál dívej. Jde nám o to, aby ses cítil fajn a aby ti u večerního kafe vzteky nezaskočil dortík.

Děkuju, nechci.

Jo a mimochodem, ještě k té Praze. V neděli měl v Praze představení anglický komik Ricky Gervais, po „#metoo pádu” Američana Louise CK asi největší světová hvězda žánru.

Když v sobotu přistál v Praze a byl se večer projít, publikoval na Twitteru fotku nočního Karlova mostu. „Prague is fucking beautiful,“ napsal.

Tomu říkám důstojná zmínka o Praze od standup komika.

Reklama

Související témata:

Doporučované