Hlavní obsah

Denní přehled: Deset let s Babišem, města pod tíhou koronaviru a sucho až praští

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Čtěte náš denní přehled všech podstatných událostí z Česka, z byznysu i ze světa.

Reklama

Víme, která města v Česku odnesla koronavirus nejhůř. Robert Plaga nám řekl, jak budou fungovat školy do konce roku. A vysvětlujeme, proč malé devadesátky, které se během epidemie vrátily, by měly brzy skončit.

Článek

Den, kdy Babiš vstoupil do politiky

Před deseti lety Andrej Babiš, tehdy povoláním „pouze“ miliardář, zaútočil na prezidenta Klause. Schvalování zákona o biopalivech v květnu 2010 znamenalo pro nynějšího premiéra fakticky start „protikorupční“ revoluce. Babiš tvrdil, že si u něj lidé z okruhu tehdejšího prezidenta Klause řekli o úplatek. Pak založil ANO.

Dvě města, která to odnesla nejhůř

Beroun a Mladá Boleslav. V těch se podle exkluzivní analýzy společnosti CRIF kvůli koronaviru „vypařilo“ nejvíc peněz, měřeno přes ušlé tržby a zaměstnanost. V celém Česku tvoří tržby firem, které byly nuceny uzavřít nebo omezit provoz, třetinu veškerých tržeb – v Berouně se toto číslo vyšplhalo nad 44 procent. Z pohledu zaměstnanosti nejvíc trpí „Bolka“: kvůli zastavení automobilové výroby doma musela zůstat polovina lidí.

Respirátory s falešným certifikátem

Firma LA Factory při první dodávce medicínských respirátorů dodala resortu ministra Adama Vojtěcha certifikát od polské laboratoře. Ta však Seznam Zprávám potvrdila, že žádný takový certifikát nevydala a že musí jít o falzifikát. Ministr se dnes na Twitteru rozčiloval, že firma dostala od ČOI výjimku – jenže o tu LA Factory u inspekce zažádala až 7. května, tedy v době, kdy se o tento případ začala zajímat naše redakce.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi našeho newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění si můžete objednat ZDE. Pošleme vám ho každý všední den večer.

Sucho až praští

Sucho trápí 99 % území České republiky. Předpovědi portálu Intersucho sice uvádí, že by mělo v příštích dnech sucho na území Česka nepatrně ustoupit, ale déšť nebude mít na hlubší vrstvy půdy vliv. A předpověď není zvlášť optimistická ani na následující dva měsíce. Napršet má méně, než se původně předpovídalo, a zhruba okolo 20. května se bude sucho znovu vracet do současného stavu.

Malé devadesátky musí skončit

Jak vyplouvají na povrch podmínky a ceny nákupů ochranných zdravotnických prostředků, je těžké ubránit se paralele s českými 90. léty. Když už rozvolňujeme zemi a ekonomiku jako diví, neměli bychom zapomenout také znovu utáhnout regulaci, aby do Česka nepřicházelo pod označením zdravotnický prostředek úplně cokoli. Je čas tyto malé devadesátky ukončit, píše náš komentátor Martin Čaban.

Pojďte si pro mě!

Majitel automobilky Tesla Elon Musk oznámil, že se navzdory restriktivním opatřením v americkém okrsku Alameda chystá ve své továrně znovu rozběhnout provoz. „Jestli má být někdo zatčen, mám to být já!“ vyhlásil na svém Twitteru. Zaváděná opatření se Muskovi zdají příliš agresivní, a dokonce proti ústavě Kalifornie.

Reklama

Doporučované