Hlavní obsah

Denní přehled: Podzimní scénář epidemiologa Maďara, včelí pohroma a hřbitov plný chyb

Foto: Profimedia.cz

Čtěte náš denní přehled všech podstatných událostí z Česka i ze světa.

Reklama

Covid-19 není tak hrozný, míní Václav Klaus. Epidemiolog Maďar nás upozorňuje, že podzim nemusí být úplně jednoduchý. Pavel Novotný chce kandidovat na poslance a Itálie se vrací k životu. Čtěte přehled toho nejdůležitějšího.

Článek

Podzim bude horký

„Podzim může zkomplikovat situaci bez ohledu na koronavirus. Víme, že nastane taková pseudokrizová situace tím, že nám přibude viróz. Všichni tito lidé by měli zůstávat doma a čekat na test, jestli to bude viróza, nebo covid-19,“ upozorňuje epidemiolog Rastislav Maďar. Stanovisko doputovalo i z Institutu Václava Klause. „Covid-19 není svými zdravotními důsledky takovou hrozbou, jak byl a je líčen,“ míní exprezident a jeho lidé.

Čína sobě: svět nás nemá rád

Peking čelí kvůli pandemii koronaviru vzrůstající vlně nepřátelství, která tu nebyla od událostí na náměstí Nebeského klidu v roce 1989, píše se ve varovné zprávě čínského ministerstva státní bezpečnosti. Vyostření vztahů mezi Čínou a USA by mohlo podle ní vést až k ozbrojenému konfliktu.

Notorický provokatér poslancem?

Pavel Novotný se rozhodl pro další krok ve své politické kariéře. Starosta pražských Řeporyjí chce příští rok ve sněmovních volbách kandidovat na poslance. Původně se chtěl přitom dostat na pražský magistrát, samozřejmě ideálně rovnou jako primátor. „Velcí kluci z Prahy mě na magistrát nikdy nepustí, tak jsem se rozhodl, že se na to vykašlu a stanu se poslancem,“ říká.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Pošleme vám ho každý všední den večer.

Do Itálie se vrací život

Jedna z nejhůř postižených zemí současnou epidemií uvolnila přísná karanténní opatření. Obyvatelé si tak po osmi týdnech - někde i po delší době - mohli za stále přísných podmínek dojít nakoupit na trh či se sejít s rodinou. Prohlédněte si fotky.

Umírali v boji i na otravu alkoholem

Na čestném pohřebišti rudoarmějců na pražských Olšanských hřbitovech spočívají ostatky asi pěti set vojáků. Oficiálně to mají být muži, kteří padli při osvobozování Prahy v květnu 1945, přímo v Praze jich ale zahynulo mnohem méně. Pohřebiště, které využívá ruská propaganda, je plné chyb, vysvětluje ruský dokumentární fotograf Vladimir Pomortzeff.

Pohroma pro včely

Američtí vědci potvrdili výskyt sršně mandarínské na území USA. Tento druh je přezdívaný jako vraždící sršně a dokáže zlikvidovat celé populace včel medonosných. Obavy z nich mají i čeští včelaři.

Reklama

Doporučované