Hlavní obsah

Desetitisíce lidí z izraelské LGBT komunity požadují úpravu zákona o náhradním rodičovství

V Tel Avivu se zaplnilo Rabinovo náměstí v centru města.Video: Reuters

 

Reklama

Parlament schválil zákon umožňující svobodným ženám a ženám, kterým se nedaří otěhotnět, žádat o státní podporu náhradního rodičovství. Úprava, jež by toto právo zajistila i mužům, však neprošla.

Článek

Desetitisíce příslušníků izraelské komunity LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby) v neděli stávkovaly proti údajné diskriminaci. Bezprostředním důvodem demonstrací, které začaly v Tel Avivu a konaly se i před premiérovou rezidencí v Jeruzalému, je zákon o náhradním rodičovství.

Izraelský parlament schválil úpravu zákona, jež umožňuje svobodným ženám nebo ženám, které nemohou ze zdravotních důvodů otěhotnět, požádat stát o podporu náhradního rodičovství. Vláda s textem souhlasila, ale premiér Benjamin Netanjahu už nepodpořil další úpravu. Ta měla umožnit stejné právo také svobodným otcům a gayům. Netanjahu se opírá o koalici, v níž jsou i konzervativní židovské strany.

Izrael uzavírání sňatků lidí téhož pohlaví nepovoluje, ale uznává je, když jsou uzavřeny v cizině.

„Netanjahu je homofobní, vyšli jsme do ulic. Není tu rovnost, ale diskriminace, svrhneme vládu,“ volali účastníci protestu u Netanjahuovy rezidence.

Premiér svůj postoj hájil tím, že kdyby podpořil změnu týkající se rovněž mužů, zablokoval by parlament celý zákon a práva na náhradní rodičovství by se nedočkaly ani ženy.

V Tel Avivu demonstranti zablokovali hlavní třídu Ajalon a večer se zaplnilo také Rabinovo náměstí v centru města.

List Haarec napsal, že náhradní rodičovství není jediným motivem účastníků protestu. Jde o celkovou nespokojenost se situací komunity LGBT v Izraeli, která si stěžuje, že nemá rovná práva. Protest podporuje mnoho zaměstnavatelů, kteří oznámili, že nebudou své zaměstnance za účast na stávce nijak trestat. Podporu vyjádřil také odborový svaz Histadrut.

Reklama

Doporučované