Hlavní obsah

Desítky nakažených v první linii. V práci chybí stovky policistů i hasičů

Foto: Profimedia.cz

Nakažených lékařů a zdravotníků nemocí COVID-19 přibývá.

Reklama

Česká republika má zatím více než tisícovku potvrzených případů nákazy koronavirem. Jsou mezi nimi i lékaři, zdravotníci, hasiči, policisté nebo zubaři.

Článek

Nakažených lidí ve zdravotnických, ochranných a bezpečnostních složkách neustále přibývá. Ještě před pěti dny se jednalo zhruba o deset pracovníků v „přední linii“, kteří byli nakaženi novým typem koronaviru, teď jich je více než třicet.

Jen tuto neděli dopoledne nemocnice v Prostějově oznámila, že u jednoho z lékařů z infekčního oddělení byla o víkendu potvrzena nákaza novým typem koronaviru. „Průběh onemocnění je u nakaženého lékaře zatím mírný, lehký. Chod infekčního oddělení ani nemocnice není ochromen ani ovlivněn. Oddělení dál funguje, je na něm nyní devět pacientů,“ řekla mluvčí Nemocnice Prostějov Radka Miloševská.

V sobotu pak Thomayerova nemocnice v Praze oznámila, že čtyři zdravotní sestry jsou rovněž nakažené nemocí COVID-19 a na výsledky testů páté se čeká. „Dvě zdravotní sestry Thomayerovy nemocnice se nakazily od pacienta, který je v současné době hospitalizovaný ve vážném stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze,“ řekl Seznam Zprávám Petr Sulek, mluvčí nemocnice. Další tři sestry jsou z oddělení následné péče, kde se nakazily, ale zatím není jasné.

Pozitivní test má také lékařka z gynekologicko-porodnického oddělení v kolínské nemocnici. „Lékařka měla jednodenní příznaky, všichni, kdo byli s nakaženou lékařkou v kontaktu, půjdou na testy,“ řekl Radiožurnálu předseda představenstva nemocnice Petr Chudomel. Podle něj se lékařka léčí doma.

Dvaadvacet nakažených hasičů

Nakažený je i zubní lékař z Uničova, který byl kvůli vážnému stavu hospitalizován v nemocnici u sv. Anny v Brně. „Víme, že doktor byl převezen a leží v nemocnici ve velmi vážném stavu na plicní ventilaci. Všichni mu držíme palce a myslíme na něho,“ řekl Právu v neděli starosta Uničova Radek Vincour.

Od minulého týdne se nakazila řada dalších zdravotníků, hasičů a jsou i první nakažení policisté.

Jenom v Praze mají hasiči už devatenáct nakažených. „První naši pracovníci se nakazili ve svém volnu, když hráli fotbal. Ihned proto proběhlo trasování, s kým přišli do kontaktu a řada lidí šla do karantény,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. V celé republice je pak podle mluvčího hasičského záchranného sboru Rudolfa Kramáře dvaadvacet nakažených hasičů a zhruba 250 hasičů je v karanténě.

Podle Kavky to je pro pražské hasiče problém, neboť jim v Praze chybí zhruba osmdesát hasičů. „Máme přes 80 lidí v karanténě, takže jedeme na minimální stavy a musí nám pomáhat i dobrovolní hasiči v Praze,“ vysvětlil.

Počet nakažených se zvedl také u policistů, u kterých je už šest potvrzených případů. „Bohužel ani nám se onemocnění nevyhýbá a pozitivní výsledek byl potvrzen u 6 policistů, dalších 747 je v karanténě,“ uvedla Policie ČR v sobotu dopoledne.

Minulý pátek byl potvrzený první případ nakažené zdravotní sestry z frýdecko-místecké nemocnice. „Zdravotní sestra pracovala na gynekologicko-porodním oddělení a dle našich informací je v pořádku a má lehký průběh onemocnění,“ řekla Seznam Zprávám Jana Březinová, tisková mluvčí nemocnice.

Onemocnění COVID-19 se prokázalo minulý týden například u lékaře urgentního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc, který se vrátil z Řecka. Do karantény proto museli v olomoucké nemocnici jít jeho pacienti i personál, který s ním byl v přímém kontaktu. „Stalo se to před týdnem, všechny kontakty byly zachyceny a všichni lidé, kteří byli s lékařem v kontaktu, jsou ještě v karanténě. Všechny odebrané vzorky jsou ale negativní,“ řekl Seznam Zprávám Adam Fritscher.

V Česku je nyní 1047 potvrzených nakažených, šest z nich se již vyléčilo.

Reklama

Doporučované