Hlavní obsah

Desítky otázek, tisíce odpovědí a týdny práce. Jak se tvoří volební kalkulačka

Foto: Adam Borový, Seznam Zprávy

Kateřina Mahdalová popisuje, jak se rodil unikátní volební projekt.

Reklama

aktualizováno •

Jak vznikal rozsáhlý projekt volební kalkulačky Seznam Zpráv? Jak složité je stvořit komplexní model a kolik dat spolyká, aby čtenářům vydával relevantní výsledky? Zákulisí tvorby kalkulačky popisuje autorka Kateřina Mahdalová.

Článek

Seznam Zprávy spustily vlastní verzi volební kalkulačky, která vznikla ve spolupráci se sdružením KohoVolit. Za redakci byla autorkou rozsáhlého projektu datová novinářka Kateřina Mahdalová, která letos mimo jiné získala Novinářskou cenu za rok 2020 v kategorii inovativní online žurnalistiky za svůj jiný velký projekt na Seznam Zprávách – Čerstvá data, jak se šíří virus: Unikátní mapa obcí.

Kateřino, co přesně je volební kalkulačka?

Jde o porovnání názorů a postojů veřejnosti s tím, co dělají a co slibují politici a političky. Je to dlouholetý projekt sdružení KohoVolit.eu, který první kalkulačku spustil už před patnácti lety. Od té doby jich připravil zhruba stovku, nejen k volbám českým, ale i slovenským, maďarským, polským a také v dalších evropských zemích.

K čemu tedy voličům slouží?

Jako nástroj funguje dost spolehlivě a pomáhá lidem orientovat se v nabídkách politických stran. Smyslem od začátku je, aby byla veřejnost co nejlépe informovaná alespoň v době voleb, pokud už lidé nesledují politiku soustavně. Kalkulačku tradičně přebírají velká i malá média a politici na ní obvykle rádi spolupracují, protože pochopili, že to je účinný způsob, jak věcně komunikovat s potenciálními voliči. Uživatelé si navíc v této aplikaci sami volí, které téma či otázka pro ně má jakou váhu.

Letos se na její přípravě poprvé podílela i redakce Seznam Zpráv. Jak konkrétně?

Konkrétně šlo o spolupráci na obsahové části, tedy o formulování otázek, dohledání příslušných hlasování ve Sněmovně a také oslovování kandidujících subjektů.

Co přesně tedy kalkulačka voličům ukazuje?

Hlavní koncepty kalkulačky jsou vlastně dva. Porovnat, co politici dělali ve Sněmovně, jejíž funkční období právě končí, a zároveň se podívat na sliby stran a hnutí před nadcházejícími volbami. Největší díl práce Seznam Zpráv byl pro tzv. inventuru hlasování, v níž si čtenáři porovnávají své názory a postoje se skutečnými hlasováními ve Sněmovně. A toto srovnání jde až na úroveň jednotlivých poslanců a poslankyň. Ve výsledku se tedy objeví seznam zákonodárců podle míry shody s tím, co člověk navolí v kalkulačce. Druhá volební kalkulačka pak zkoumá programy a názory všech, kdo se ucházejí o přízeň voličů v nadcházejících volbách. Tady už odpovídají strany a hnutí, nikoli jednotliví kandidáti. A kombinace obou kalkulaček dává před volbami velmi dobrý přehled.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Datová novinářka Kateřina Mahdalová.

Jaká data a v jakém objemu bylo při přípravě potřeba nashromáždit?

Dali jsme dohromady 156 otázek. Z nich jsme potom provedli užší výběr čtyřicet otázek do volební kalkulačky. A k tomu dalších čtyřicet otázek do inventury hlasování. Pak jsme obeslali všechny kandidující subjekty a těm se pak průběžně připomínali, abychom v množství pošty nezapadli, aby se otázky doručily a dostaly se k lidem, kteří zvládli zorganizovat formulování odpovědí v rámci své strany. Leckdy to strany rozdělují mezi více lidí či týmů.

Podle čeho se určuje, které téma v otázkách bude, nebo naopak ne, a také jaký budou mít odpovědi na jednotlivé otázky vliv na celkový výsledek?

Výběr otázek a jejich formulování je nejtěžší disciplína. Vycházíme z nejnovějších průzkumů renomovaných agentur, které zkoumají, jaká témata lidé v nadcházejících volbách považují za důležitá, a zároveň se inspirujeme u podobných aplikací v zahraničí, letos například v Německu a Nizozemsku. Důvodem je, že evropská témata jsou často i česká témata. Zároveň je nutné co nejvíce postihnout všechny oblasti, od zdravotnictví přes justici, Evropskou unii či ochranu krajiny až po veřejné finance. K dobrému formulování otázek nebo pochopení relevance tématu nám pak pomáhaly různé profesní organizace a také experti z neziskového sektoru. Zároveň pak bylo nutné vybrat ty otázky, v nichž se názory stran liší. Když se sejdou všechny odpovědi totožné, pro kalkulačku to – logicky – není dobře použitelné. A nakonec podstatná věc: otázky nesmějí vyznívat ani trochu nátlakově nebo návodně. Proto jsme se do popisu k samotným otázkám snažili dostat například i argumenty zastánců a odpůrců. U inventury hlasování pak jsme se navíc snažili dobře postihnout celé funkční období.

Liší se v něčem volební kalkulačka Seznam Zpráv od podobných počinů dostupných na českém internetu?

Liší se v metodologii volby a kladení otázek. Volební kalkulačka není jednoduchý kvíz a má přísná pravidla. Není možné ji vytvořit „na koleně“, ani jednoduše okopírovat model použitý v zahraničí a „nalít“ do něj otázky za české prostředí.

Kolik času celkově vytvoření tak komplexního nástroje zabralo a co bylo na podobně rozsáhlém projektu nejnáročnější?

S nastudováním metodologie a přípravou otázek jsem začala několik měsíců předem. Vlastní tvorba pak zabrala více než dva týdny nonstop práce, k tomu administrace s obesíláním stran, zjišťování kontaktů na odpovědné lidi a podobně. A konečně technické provedení: to už je principiálně funkční z předchozích let, nicméně je nutné pravidelně aktualizovat technické řešení, ale také třeba grafické řešení podle vzhledu Seznam Zpráv.

Nenastala někdy chvíle, kdy jsi zapochybovala, jestli se kalkulačku vůbec podaří dát dohromady?

Ani na vteřinu. Věděla jsem, že to dotáhneme do zdárného konce :-)

Reklama

Doporučované