Hlavní obsah

Desítky psů z množírny přeplnily útulek. Lidé je chtějí adoptovat, ale nemohou

Video ze zásahu policistů v množírně.Video: Policie ČR

 

Reklama

Do hradeckého útulku poslala policie po zásahu v množírně, kde trpěli v nevyhovujících podmínkách, sedmdesát psů. Útulek si s nimi neví rady. Zvířata nemůže dát k adopci, do přeplněného útulku už navíc kvůli nim další nepřijímá.

Článek

„Vznikla nám tady poměrně nepříjemná situace. Poskytnutí azylu zabaveným psům z množírny není v žádném případě základní povinnost města. Zvířata byla umístěna do hradeckého útulku do předběžné náhradní péče na návrh Krajské veterinární správy. Dokud to půjde, tak se samozřejmě o psy postaráme, ale je nutné přiznat, že je to velmi náročné,“ uvedla náměstkyně primátora Věra Pourová (ANO). „Hradecký útulek tak dočasně stopl příjem psů. A to nejen z pracovního hlediska, ale také z ekonomického, útulek musí zajistit nemalému množství psů stravu, vodu a náklady spojené s pobytem v útulku. Zatím bylo odhadnuto, že náklady za sedm desítek psů činí přibližně 22 tisíc korun za den.“

Lidé nabízejí, že zvířata adoptují, což ale není možné – stále mají právoplatného soukromého majitele, byť s nimi nakládal otřesně.

Foto: Policie ČR

Čivavy, stafordi a buldočci žili v příšerných podmínkách.

Právě s telefonáty lidí, kteří adopci nabízejí, má nyní útulek nejvíc práce. „Do útulku denně volají desítky lidí s nabídkami adopce. Těchto nabídek si samozřejmě velmi vážíme, ale bohužel v tuto chvíli jim nejsme schopni vyhovět, ačkoliv bychom třeba i rádi. Dokud nebude rozhodnuto jinak, přistupujeme k psům s tím, že jsou ve vlastnictví soukromé osoby. Nemůžeme tedy dělat nic, ani psy darovat, můžeme jen financovat jejich náklady,“ upozornil ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil.

Existuje podle něj varianta, že by psi mohli být v menším počtu převezeny do jiných útulků, aby se tomu hradeckému ulevilo. Město dnes obdrželo nabídku z Trutnova, který nabízí možnost odběru menšího počtu psů do náhradní péče do svého útulku.

Foto: Policie ČR

Desítky psů žily v několika místnostech buď volně, nebo v klecích.

Adopce nebudou možné, dokud nebude věc vyřešená právně. „V současné chvíli čekáme na závěry odborného vyjádření veteriny, na jehož základě se rozhodne, zda se majitelé dopustili nějakého trestného činu,“ potvrdila policejní mluvčí Iva Kormošová.

Popsala také, s čím se policisté v množírně setkali. „Na místě jsme nalezli velké množství psů, kteří byli chováni v několika místnostech buď volně, nebo v klecích. Čivavy, stafordi a buldočci se pohybovali ve svých výkalech a všude se šířil nesmírný zápach. Rozhodnutím správních orgánů bylo více jak sedm desítek psů umístěno do náhradní péče. Se souhlasem státního zástupce jsme v domě provedli domovní prohlídku, při které jsme zajišťovali potřebné podklady pro případné trestní řízení.“

Reklama

Související témata:

Doporučované