Hlavní obsah

Děti budou roušky ve školách nosit dál

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Povinnost pro žáky mít kvůli koronaviru zakrytý nos a ústa při výuce v pondělí neskončí, řekl dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. O konci roušek ve třídách se ale bude ještě jednat.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl v ČT, že povinnost žáků nosit roušky ve třídách zůstane zatím zachována.

Možnost zrušit roušky ve třídách zmiňoval ministr školství Robert Plaga. Mluvilo se o tom, že by žáci roušky mohli sundat už na začátku příštího týdne. K tomu ale podle Vojtěcha určitě nedojde.

„Budeme o tom ještě jednat v příštím týdnu. Ještě bych počkal, máme za sebou velké rozvolnění v pondělí. To je dobré vyhodnocovat zhruba po 14 dnech,“ uvedl ministr pro ČT.

Pravidla pro zakrytí úst ve školách

Mateřské školy

V mateřských školách děti roušky ani respirátory nosit nemusí.

Základní školy

Žáci musí mít alespoň chirurgickou roušku, a to po celou dobu přítomnosti ve škole. Odložit ji smějí během tělocviku nebo při zpěvu.

Střední školy

Na nižších stupních víceletých škol stačí chirurgické roušky, na vyšších stupních je nutný respirátor s filtrační účinností alespoň 94 %.

Vysoké školy a vyšší odborné školy

Studenti musí nosit respirátor s filtrační účinností alespoň 94 %.

Podle Plagova pondělního vyjádření by žáci roušky i po případném zmírnění pravidel asi nadále museli nosit na chodbách či v šatnách škol. Svrčinová dříve uvedla, že vláda by o odložení ochrany dýchacích cest ve školách mohla rozhodnout asi dva týdny po 24. květnu, tedy právě příští týden.

Návrh k odložení roušek ve školách, alespoň pro menší děti, chtěl již dříve nadnést premiér Andrej Babiš (ANO). Změnu by uvítali učitelé, a to i kvůli zvyšujícím se teplotám. „Pokud to zruší, budeme samozřejmě rádi,“ uvedl předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

„Teď jsem se zrovna vrátil z hodiny. Celou jsem ji odučil v respirátoru, což v tomto teple není úplně jednoduché udýchat. Budeme rádi, když je zruší, ale rozhodně nebudeme opatření porušovat, dokud je nezruší ministerstvo zdravotnictví,“ řekl Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované