Hlavní obsah

Dětská agresivita je volání o pomoc. Film popisuje nefunkční sociální systém v Německu

Režisérka Nora Fingscheidt mluví o nefunkčním německém sociálním systému.Video: Tomáš Svoboda, Vojtěch Veškrna, Eva Soukeníková, Adriana Belešová , Seznam Zprávy

 

Reklama

Devítiletá Benni je „narušitelka systému“, nebo alespoň takto ji označují německé sociální služby. Je totiž dítětem plným agresivity a zloby. Německý filmový debut oceněný na Berlinale přivezla na festival do Karlových Varů režisérka Nora Fingscheidt.

Článek

„Filmem chci spíš zvýšit povědomí o agresivních dětech. Většinou se s těmito dětmi zachází tak, že jsou vykázány ze školky, ze školy, problémy se obchází,“ vysvětluje Nora Fingscheidt. Šestatřicetiletá německá režisérka má za sebou dokumentární tvorbu, film Narušitel systému je její hraný debut. Karlovarský filmový festival ho zařadil do nesoutěžní sekce Horizonty.

Na scénáři pracovala čtyři roky. „Agresivita u dítěte je většinou volání o pomoc, že je něco v nepořádku,“ říká své postřehy režisérka. Podle ní jsou německé sociální služby k těmto dětem lhostejné, hledají rychlé a povrchní řešení.

Ve filmu září jedenáctiletá Helena Zengel, která ztvárnila hlavní roli Benni. „Umí zahrát agresivitu s opravdovou silou, ale zároveň dokáže být zranitelná a klidná,“ popisuje spolupráci Fingscheidt. Helena dokázala divácky strhnout a zároveň dojmout.

Narušitel systému zaujal již na německém Berlinale, odkud si odvezl Cenu Alfreda Bauera a nominaci za nejlepší film festivalu.

Reklama

Doporučované