Hlavní obsah

Věž z kostek? Jedině podle výchovného plánu!

Foto: ČTK / Seznam Zprávy, ČTK

Podle českých politiků potřebují nejmenší děti výchovný plán, který budou bodovat úředníci.

Reklama

Článek

Dostupnost předškolní péče je v Česku skoro nejhorší v Evropě. A tak stát udělá z dětských skupin jesle, ubere jim peníze a sešňeruje je nesmyslnými byrokratickými pravidly. To jistě pomůže.

Dětské skupiny pro děti do tří let nahradíme jeslemi, dohodla se v pondělí vláda. Vypadá to hezky. Konečně se někdo začal péčí o malé děti zabývat. A také jednoduše. Stávající dětské skupiny se prostě přejmenují a místo Unie je nově bude platit stát.

Bohužel to ani zdaleka tak hezké a jednoduché není. Především – návrh dětské skupiny v dnešní podobě de facto likviduje. V Česku je jich zhruba tisíc a hlavně jim můžeme děkovat za to, že vůbec nějaká místa pro nejmenší děti máme.

Fungují mimo jiné proto, že v nich odpadla zbytečná byrokracie. Především u nás tolik oblíbené předpisy, kolik záchůdků o přesně vymezené velikosti musí zařízení mít nebo ve které místnosti se smí dítěti namazat rohlík máslem. Děti ani rodiče takové věci sice vůbec nezajímají, ale vypadají dobře na papíře a snadno se měří.

Tahle jednoduchost teď skončí. Úředníci například začnou bodovat kvalitu „výchovného plánu“ pro kojence a batolata. Jesle budou muset mít šatnu, oddělené prostory na spaní nebo místnost na prádlo. Jak moje dítě přežilo bez kamrlíku na špinavé ručníky a bez úředníkem potvrzených osnov, jak stavět z kostek, to je mi záhadou.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

A jedeme dál. EU nyní na dítě přispívá stabilně částkou 9 800 korun měsíčně. Vláda zmiňuje nižší částky – 7 500 nebo 5 000 korun. Hodlá někde na péči ušetřit, nebo si připlatí rodiče? To nevíme. Co je ale ještě horší, kabinet chce příspěvek určovat pro každý rok zvlášť pomocí nařízení.

Pro zřizovatele to znamená jediné – absolutní nejistotu. A to v zemi, kde ministr školství klidně v červnu řekne mateřským školám, že v září nedostanou slíbené peníze na chůvy právě pro malé děti. V zemi, kde jsme zavedli povinnost školek přijímat dvouleté děti a pak ji zase zrušili dřív, než stihla vejít v platnost.

Tipnu si, že soukromníků, kteří si za takových podmínek na zřízení jeslí troufnou, moc nebude. Vláda se ostatně netají tím, že cílem není ani tak transformace fungujících dětských skupin, jako vznik nových jeslí v rámci mateřských škol.

Dostupnost předškolní péče je u nás jedna z nejhorších v Evropě. Opravdu to chceme řešit tím, že zrušíme jednu z mála věcí, která alespoň trochu funguje?

Reklama

Související témata:

Doporučované