Hlavní obsah

Developeři cítí mimořádnou šanci. V Praze se chystají měnit celé čtvrti

Peníze, nebo život: Pojďte s námi nahlédnout do plánů developerů. Jak chtějí změnit tvář Prahy?Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

 

Reklama

Praha má řadu nezastavěných velkých pozemků, na něž si léta brousí zuby silné investorské firmy. Chystají se na nich stavět celé nové městské čtvrtě – s bytovými domy, kancelářskými a obchodními komplexy, občanskou vybaveností, bulváry i parky. Je to změna oproti dosavadnímu způsobu zástavby, kdy developerské firmy na menších parcelách stavěly spíš jednotlivé budovy či menší městské celky.

Článek

Jak si zástavbu představují, popisují v novém díle pořadu Peníze, nebo život šéfové velkých developerských firem – Petr Palička z Penty či Leoš Anderle ze Sekyra Group. Záměry Institutu plánování a rozvoje (IPR), který je prodlouženou rukou pražského magistrátu, zase vysvětluje jeho ředitel Ondřej Boháč.

Aktuálně jsou jejich plány k vidění na výstavě v Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, který představuje na 66 projektů, jak je v metropoli chystají soukromí investoři, státní úřady či radnice. Ne všechny se v dohledné době skutečně postaví podle dnešních představ. I tak je ale pravděpodobné, že rozjíždějící se vlna velkých staveb výrazně změní tvář města.

IPR právě dokončuje Metropolitní plán, který by měl určit základní koncepci a pravidla pro zástavbu Prahy v příštích letech. Přesto Praze hrozí – alespoň podle renomovaného architekta Josefa Pleskota – stavební chaos. Město podle Pleskota při tvorbě koncepce nové zástavby stále selhává.

Proč se magistrátu nedaří načrtnout zajímavou vizi rozvoje hlavního města? Co nejvíc chybí dnešním architektům? Přinese rozjíždějící se stavební ruch urbanistickou kvalitu, která přetrvá věky? A jak se mohou na nové tváři Prahy podepsat i samotní její obyvatelé? Odpovědi najdete v analýze Zuzany Kubátové nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované