Hlavní obsah

Dezinfoservis: Letecké snímkování z malých letadel je běžné

Foto: Flightradar

Ukázka letových záznamů o letu letadla OK-VOM: 2019-08-31.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Kobercové přelety malých letadel nejsou nic podezřelého

O co jde? Server Aeronet publikoval článek, ve kterém upozorňuje na údajné systematické přelety letadel nad Evropou. Stovky malých letadel mají skenovat přesně vymezené lokality nad Německem, Itálií, Polskem, Maďarskem i Českou republikou. Autor tvrdí, že s výjimkou černobylské havárie se doposud nic podobného nedělo. Údajně se podle něj nejedná ani o geoinformační výzkum nebo ortofotografování.

Fact-checking: Autor uvádí, že „kobercové nalétávání“ je neobvyklé, je prováděno malými soukromými letadly a v neobvyklé výšce 3 600 metrů. Dodává, že snímkování komerční letadla typu Cessna neprovádějí. V dnešní době se ale letecké snímkování i z malých letadel provádí běžně. Jsou levnější na provoz a mohou plnit více úloh, například pořizovat termální fotografie, lidarové snímky nebo využívat běžnou přepravní kapacitu. Po prověření registračních značek letadel z článku jsme zjistili, že kromě dvou případů se jedná o letadla společnosti zabývající se geoinformatikou, v dalších dvou případech jde o malého leteckého dopravce a společnost vlastnící letadla pro soukromou dopravu či vyhlídkové lety. Letadla uvedená v článku tedy slouží mimo jiné k leteckému snímkování a geoinformačnímu servisu.

Autor má však pravdu v tom, že se lety netýkají každoroční aktualizace ortofotomapy ČÚZK. „Kobercové nalétávání“ neboli snímkování je naprosto běžné pro malá letadla a charakter tras je stejný jako třeba před rokem.

Co se týče letové hladiny, ta se odvíjí od požadovaného rozlišení a dané kamery. Obvyklé požadované rozlišení je 15-20 cm (někdy i 10 cm) na jeden pixel a tomu odpovídá právě běžná letová hladina 3600 metrů.

V závěru je možné konstatovat, že Aeronet uvedl cílenou dezinformaci naznačující novou konspirační teorii, která se nepotvrdila.

Podrobnější fact-checking zde.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i portál Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a „nevládek“, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Iniciativa s pracovním označením „c19 dezinfoservis“ je na samém začátku a postupně ladí detaily, proto žádá čtenáře o shovívavost. Její členové také ocení vaše rady či podněty ke zlepšení poskytovaného servisu. Připomínky můžete posílat na c19@dezinfoservis.cz, kde se také můžete přihlásit k odběru infoservisu.

Léčebné rady biomedicínského inženýra z virálního videa nejsou podložené medicínskými fakty

O co jde? Rozhovor s vědcem a politikem Shivou Ayyaduraim koluje na webech jako Aeronet, AC24 nebo Ve hvězdách.

Ve virálně se šířícím videu na americkém konzervativním online TV kanálu Ayyadurai kritizuje farmaceutický průmysl a expertní pracovníky Bílého domu. Upozorňuje na možnou konspiraci za šířením koronaviru, zpochybňuje nutnost a účinnost očkování a nabízí jednoduché léčebné návody proti covid-19, například užívání vitaminu C či vdechování horkého vzduchu z vysoušeče. Také touto cestou propaguje svou firmu a produkty.

Fact-checking: Video už prověřila stránka Lead Stories, která upozorňuje na všechny nesrovnalosti, a výroky označila za nepravdivé. Muž z videa je známý z minulosti jako šiřitel nepravdivých tvrzení. Ve videu uvádí informace, které nejsou nijak vědecky podložené a nelze je považovat za pravdivé už jen proto, že vědci obecně mají stále nedostatečné informace o koronaviru.

Virální videa a příspěvky na sociálních médiích, jež vznikly na základě rozhovoru, sdílely miliony lidí. Názory, které Ayyadurai uvádí, jsou však lživé a v rozporu s dosavadním vědeckým poznáním. „Dr. Shiva“ má sice doktorát, ale v oboru strojírenství, nikoli lékařský titul. Vzhledem tomu, jak ve videu propaguje svou firmu a produkty, lze jeho vyjádření do značné míry považovat za komerční marketing. Ayyadurai v současnosti kandiduje jako republikán na post senátora, tudíž video můžeme považovat i za politický marketing.

Reklama

Doporučované