Hlavní obsah

Dezinfoservis: Senioři v izolaci z bezpečnostních důvodů, ne kvůli euroskepticismu

Foto: Profimedia.cz

Seniorům se může prodloužit izolace do konce roku.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Senioři v izolaci do 2021? Čekáme na vakcínu, nejde o protiunijní nálady

O co jde? Lživá informace byla rozeslána anonymně v řetězovém e-mailu, pravděpodobně tak cílila na starší občany. V podobném duchu dnes informoval také web Pravý prostor. V článku se tvrdí, že podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové jsou senioři novými nepřáteli Evropské unie. Integritu členských států EU prý senioři narušují svými nostalgickými vzpomínkami na existenci národních států, a ohrožují tak blížící se vznik nového Evropského státu. Z toho důvodu prý trvá Ursula von der Leyenová na tom, aby senioři zůstali v izolaci do roku 2021 s ohledem na pandemii koronaviru. Von der Leyenová se o seniorech jakožto nepřátelích EU nikde nevyjádřila a jedná se o lživou informaci.

Fact-checking: Jedná se o dezinformaci zaměřenou proti EU, která má za cíl posílit protiunijní nálady u starší populace. Anonymní autoři překroutili výrok předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která 12. 4. v souvislosti s pandemií koronaviru pro německá média prohlásila, že senioři možná budou muset zůstat v izolaci až do příštího roku. Podle von der Leyenové je nutné omezit kontakt se staršími lidmi do doby, dokud nebude proti novému typu koronaviru vyvinuta vakcína. Ta podle většiny odborníků nebude na sériovou výrobu připravena minimálně rok. Von der Leyenová uvedla, že si uvědomuje obtížnost izolace, ale zdůraznila, že jde o „otázku života a smrti, musíme tedy zůstat disciplinovaní a trpěliví“. Von der Leyenová se o seniorech jako o nepřátelích nikde nevyjádřila.

Evropská komise navíc nemá ani žádnou pravomoc nařizovat členským státům, jaká mají zavádět karanténní opatření. Onou izolací seniorů jsou myšlena ta opatření, která jsou zavedena nyní. Informaci o řetězovém e-mailu přinesla stránka Pulse of Europe - Czech Republic na svém facebookovém profilu.

V podobném duchu jako výše zmíněný řetězový e-mail dnes informuje také web Pravý prostor. Ačkoliv tento článek Ursule von der Leyenové lživé tvrzení nevkládá do úst, tak v titulku přímo naznačuje, že jsou „Senioři nepřítelem č. 1“.

Tomuto hoaxu se věnoval také server Manipulátoři.cz v tomto článku.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i portál Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a „nevládek“, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Iniciativa s pracovním označením „c19 dezinfoservis“ je na samém začátku a postupně ladí detaily, proto žádá čtenáře o shovívavost. Její členové také ocení vaše rady či podněty ke zlepšení poskytovaného servisu. Připomínky můžete posílat na c19@dezinfoservis.cz, kde se také můžete přihlásit k odběru infoservisu.

Foto: Profimedia.cz

Chemtrails.

Chemtrails požár u Černobylu nezpůsobily

O co jde? Autor článku navazuje na konspiraci ze dne 12. 4. o „podezřelých přeletech malých letadel“, kterou jsme vyvrátili zde. Nový článek konspiraci dále rozvádí a z volně poskládaných informací se snaží navodit dojem, že existuje souvislost mezi přelety malých letadel (která se ukázala být standardním leteckým snímkováním) a zjištěním o letu průzkumného letadla britské pobřežní stráže, požárem lesa na Ukrajině poblíž Černobylu a chemtrails.

Dle našeho zjištění autor záměrně a vědomě vytvořil lživou dezinformaci, kterou šíří.

Fact-checking: V článku je uvedeno v soulad několik nesouvisejících informací a spekulací. V první řadě autor nepíše pravdu, když uvádí, že se leteckým snímkováním v ČR zabývá jen jeden subjekt. V přehledu veřejných subjektů Hlídač státu je možné nalézt celou řadu firem, které v České republice letecké snímkování dodávají. Dále pak let letadla G- HMGB se po prozkoumání letových záznamů ukázal být jen rutinní operací britské pobřežní stráže nad kanálem La Manche. V případě přistání u letiště RAF Brize Norton (BZZ) autor rozvíjí konspiraci o vypnutém lokátoru. Díky porovnání zaznamenaných leteckých tras můžeme konstatovat, že se jedná o standardní přistání na BZZ na dráhu 08.

Ani chybějící údaj o počátečním a cílovém letišti není důvodem ke spekulacím. Po prozkoumání dostupných záznamů o letech letadla G-HMGB se ukázalo, že se jedná o naprosto běžnou praxi. Co se týká zpochybňované noční viditelnosti, letadlo je vybaveno radarem Osprey 30 od firmy Leonardo s dosahem 200 námořních mil, který je schopen detekovat topící se osobu z výšky cca 8 km na vzdálenost asi 16 km i ve tmě. Poslední informací, kterou vyvracíme, je aktivita malých letadel při požárech u lesa u Černobylu. Můžeme jen konstatovat, že zde není žádná souvislost. Konspirace o „chemtrails“ byly vyvráceny již mnohokrát (například zde), proto se tomu zde již nebudeme věnovat.

Podrobný postup naší analýzy naleznete zde.

Dlouhé kolony sanitek v Rusku

O co jde? Video z 11. 4. ukazuje dlouhou kolonu sanitek před nemocnicí v Rusku, které přiváží pacienty s koronavirem. Video pořídil řidič jedné ze sanitek, jenž do nemocnice dovezl pacienta po devíti hodinách čekání v koloně. O události informovala řada seriózních médií, avšak žádné z nich neuvedlo, jak k ověření pravosti videa došlo. Zprávu jsme podrobně prověřili a došli k závěru, že opravdu skutečnosti odpovídá.

Fact-checking: O události informovalo Rádio Svobodná Evropa, které kromě původního videa uveřejnilo další záběry kolony před ruskou nemocnicí a přineslo také rozhovor s jednou z pacientek. Video pochází z nemocnice ve městě Chimki, které leží u Moskvy. Na internetu lze také najít spoustu dalších videí dokumentujících kolonu sanitek z jiných míst. Všechna videa byla pořízena 11. 4. a nic nenaznačuje tomu, že by se jednalo o falešné účty autorů nebo že by byla videa jakkoli jinak propojena.

Naši podrobnou analýzu najdete zde.

Reklama

Doporučované