Hlavní obsah

Dezinfoservis: Pro spekulace o umělém vzniku viru SARS-CoV-2 nejsou důkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Dezinformační servis Covid19CZ.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Konspirace o uměle vytvořeném viru

O co jde? Podle článku, který vyšel na webu aazdravi.cz ruský vědec Petr Čumakov nepochybuje o tom, že byl virus SARS-CoV-2 (způsobující onemocnění covid-19) uměle vytvořený. Text vychází z rozhovoru, který ruský mikrobiolog poskytl deníku Moskovskij Komsomolets, a obdobný text vyšel také na dalších webech (dezinformačních i bulvárních). Text se objevil i v zahraničních médiích, publikoval jej například nepříliš důvěryhodný Daily Mail. To, že by byl virus stvořen uměle, je dle všech dostupných údajů nanejvýš nepravděpodobné. Jedná se o konspirační teorii, pro níž neexistují věrohodné a nezpochybnitelné důkazy.

Fact-checking: Petr Čumakov je ruský mikrobiolog, rozhovor v deníku Moskovskij Komsomolets s ním skutečně vyšel a výše zmíněnou teorii o původu viru opravdu uvedl. Jak popisuje Čumakov, vědci ve virologickém institutu ve Wu-chanu se výzkumem koronavirů zabývali a publikovali na toto téma řadu prací, například zde, jejich výzkum tedy nebyl nijak utajovaný. Prestižní zahraniční odborné časopisy (například zde a zde), Světová zdravotnická organizace i evropská platforma pro dezinformace již informace o umělém vzniku viru vyvrátily. V textu se také objevuje tvrzení, že vědci nechtěli vytvořit biologickou zbraň, ale že pravděpodobně pátrali po vakcíně proti viru HIV. Článek zmiňuje francouzského virologa Luca Montagniera, který tuto domněnku vyjádřil již před několika dny. Informace o tom, že čínští vědci chtěli vytvořit vakcínu proti viru HIV, je spekulace a není podložena žádnými fakty. Francouzský vědec Luc Montagnier skutečně obdobnou teorii vyslovil (originální text zde), nicméně byl za to vědeckou komunitou kritizován. Již v minulosti se Luc Montagnier dopouštěl odborných přešlapů v oblastech mimo svou vědeckou kompetenci.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a nevládek jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni, nebo KISK FF MU denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji Social Watch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Aby bylo možné celý rozsah zvládnout, pomohli datoví vědci z firmy Profinit s vývojem nástroje, který automatizovaně třídí a prioritizuje nalezené zprávy. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Pokud chcete Infoservis dostávat do svého mailu, přihlaste se k odběru na adresu c19@dezinfoservis.cz.

Nelze ověřit, zda jde o pracovníky neziskovek, natož kde je video natočené

O co jde? Video má zobrazovat pracovníky neziskových organizací, kteří procházejí centrem Moria bez ochranných pomůcek. Ty v Řecku nejsou povinné, pouze doporučené. Z videa navíc není zřejmé, kdy a kde přesně bylo natočeno a zda jsou osoby zachycené ve videu skutečně dobrovolníci pracující v uprchlickém táboře. Ačkoliv jsou Řekové v karanténě, docházení do práce zakázáno není.

Fact-checking: Video pochází od Makise Pavlellise, který je taktéž autorem videa s olivovníky, které se stalo jedním z důkazů pro tvrzení, že migranti ničí olivové háje, aby měli dřevo na topení. Video převzala další média (například zde a zde). Popisek videa vyzývá, aby se lidé podívali na dnešní (22. 4.) záběry zachycené poblíž uprchlického centra Moria na řeckém ostrově Lesbos. Ačkoliv je video publikované 22.4., mohlo být natočeno dříve. Místo, kde bylo natočeno, lze jen stěží ověřit. Expert na migrační situaci v Řecku Dalimil Petrilák se domnívá, že by se mohlo jednat o Lesbos. Pokoušeli jsme se přes aplikaci StreetView dohledat v Morii cestu, po které lidé jdou, Moria je však obec se starými domy a na videu lze vidět spíše nové. V popisku je také zmíněno že: „Jistá etnika s jejich poskoky a ochraniteli se mohou venku poflakovat beztrestně.“ Pokud na místě není dohled policie, těžko mohou být potrestáni. Ve videu je vidět, že někteří lidé nesou nějaké zásoby, těžko ale soudit, zda se jedná o pracovníky neziskových organizací.

Webu Svobodný vysílač se již věnoval server Manipulátoři.cz.

Uprchlíci na videu nedělají nic násilného

O co jde? Na videu jsou zachyceni uprchlíci, kteří údajně přemohli pomocníky s lékařským materiálem a vyrabovali sklad s jídlem. Na videu ale nedochází k žádnému použití síly ze strany migrantů, z nahrávky je zřejmé, že se nejedná o žádný uzamčený sklad, ale jde spíše o distribuci humanitární pomoci. Z překotného rozebírání obsahu krabic na videu lze usuzovat, že na místě došlo k chaosu podobně, jako k tomu docházelo v minulých měsících v řadě supermarketů při nákupech toaletního papíru a potravin v Evropě, ve Spojených státech a i například v Austrálii.

Fact-checking: Video na svůj YouTube kanál nahrála Francouzská tisková kancelář 21. 4. Místo i ubytovací zařízení zachycené na záznamu souhlasí s popisem videa na YouTube a souhlasí i počet nakažených lidí dočasně alokovaných v hotelu, který nyní slouží jako místo pro ubytování uprchlíků především z afrických zemí. Podle komentáře k videu se obě skupiny uprchlíků společně vzbouřily, zaútočily na pracovníky rozdělující zásoby s potravinami a začaly plenit a rabovat. Pracovníci, kteří hlídali sklad s potravinami a lékařským vybavením, prý ve strachu utekli. Na videu nicméně nedochází k použití síly ze strany migrantů, z nahrávky je zřejmé, že se nejedná o uzamčený sklad, ale jde spíše o distribuci humanitární pomoci. Z překotného rozebírání obsahu krabic na videu lze usuzovat, že na místě došlo k podobnému chaosu, jaký nastal v minulých měsících v řadě supermarketů při nákupech toaletního papíru a potravin v Evropě, Spojených státech či Austrálii. Podobné situace se nevyhnuly ani České republice.Video sdílí také německá protiuprchlická FB stránka I stand with Greece, která má poměrně velký dosah. Na portálu CZ24NEWS byl publikován článek, který obsahuje stejné video a další protimigrantské nahrávky. Řecko se s pandemií potýká podobně jako řada dalších států, eviduje cca 2500 nakažených a k dnešnímu dni 140 úmrtí. O tom, že na území Řecka je v současné době téměř sto tisíc uprchlíků a migrantů v uprchlických táborech, přičemž čtyřicet tisíc z nich přežívá na řeckých ostrovech v Egejském moři v katastrofálně přeplněných uprchlických centrech s nedostatečnou hygienou a lékařskou péčí, se téměř nemluví. Čím dál větší obavy vzbuzuje v Řecku riziko rozšíření nákazy právě do uprchlických táborů na ostrovech, tak jako se to stalo poblíž města Kranidi (na videu).

Foto: Profimedia.cz

Ventilátor.

Každý pacient na ventilátoru v USA není veden jako nakažený covid-19

O co jde? Na anonymním blogu OrgoNet bylo 23. dubna zveřejněno video, ve kterém vystupuje nejmenovaný praktický lékař z USA a vyjadřuje se k současné pandemii koronaviru. Většina uvedených tvrzení je velmi zavádějící. Lékař například tvrdí, že v USA je momentálně každý pacient s respiračními onemocněními automaticky označen za infikovaného koronavirem, že covid-19 svým chováním nepřipomíná virus, a tudíž to virus být nemůže, nebo že za současnou koronavirovou pandemií stojí Ilumináti a Deep State.

Svá tvrzení muž neopírá o žádné relevantní zdroje či důkazy a na základě provedeného fact-checkingu jsme video vyhodnotili jako konspirační.

Fact-checking: Muž vystupující ve videu uvádí, že je lékařem a odborníkem na respirační onemocnění již 21 let. V žádné části videa není uvedeno jeho jméno ani informace o místech, kde pracoval. Dále uvádí, že v současné době je prý v Americe dostatek ventilátorů, neboť dochází k odkládání původně plánovaných operací.

Dále muž uvádí, že každý pacient s respiračními problémy je automaticky označován za infikovaného koronavirem, aniž by byla zjišťována skutečná příčina onemocnění, a dodává, že na výsledky testů se čeká i tři týdny a na samotný virus údajně testování prováděna nejsou.

USA ovšem provádí nejvíce testů na světě na milion obyvatel a země navíc vyvinula ve spojení s firmou Abbott test, který je schopen určit výsledek do pěti minut. V USA jsou samozřejmě dostupné i mnohé další způsoby testování i laboratoře, které odběry zpracovávají.

Muž také uvádí, že covid-19 se nechová jako virus, a tudíž to žádný virus být nemůže. Dále podle něj nebylo nutné zavádět rozsáhlá karanténní opatření na úkor ekonomiky. V závěru videa prohlašuje, že Trump není žádným způsobem za situaci zodpovědný a vinu přičítá Iluminátům a Deep State.

Pro žádné ze svých tvrzení nemá muž relevantní důkazy či zdroje. Smyslem videa je pouze vyvolat strach a nedůvěru.

Anonymní blog OrgoNet, na kterém bylo video zveřejněno, je známý svými texty o možnostech modifikace počasí a různými konspiračními články zpochybňujícími zejména obecně uznávané společenské pravdy a důvěru ve vlády jednotlivých zemí. Informace o financování blogu není možné dohledat. Činnosti blogu se podrobněji věnoval server Neovlivni.cz.

Reklama

Doporučované